Pomembno je, da razmišljamo in delujemo pozitivno

20. marca, 2020
Igor Fabjan
Ostanimo pozitivni

V času vse strožjih varnostnih ukrepov zaradi grožnje novega koronavirusa je pomembno, da razmišljamo in delujemo  pozitivno.

Pozitivna drža pomaga pri premagovanju bolezni in pomaga prebroditi negativne vplive stresa. Hkrati pa vsem dviguje moralo.

Podpora s petjem in ploskanjem

Medtem, ko nas od vsepovsod dosegajo slabe novice, ki lahko vodijo v paniko, je pomembno, da upanje premaga strah. K sreči se povsod najdejo posamezniki, ki s svojim zgledom in pobudami angažirajo množice v bolj pozitivno smer.

Po španskem in italijanskem vzoru, ko so ljudje v karanteni ploskali v zahvalo vsem zdravstvenim delavcem in drugim zaposlenim v poklicih izpostavljenih koronavirusu,  smo se 18. marca ob 18. uri z aplavzom na balkone podali tudi Slovenci. S tem smo se simbolično zahvalili vsem, ki se v teh dneh trudijo, da čas izrednih razmer preživimo čim lažje.

Še bolj je odmevna pobuda petja na balkonih, ki se je začela nekaj dni prej v Italiji. Na pobudo glasbenikov smo se vsakodnevnemu petju ob 18. uri pridružili tudi v Sloveniji.

V Neaplju so dve minuti v večernem času prižigali in ugašali luči in s tem pokazali, da podpirajo vse v boju z epidemijo. Dogodkom so se pridružili tudi italijanski otroci, ki so risali mavrico in risbe obesili na okna svojih domov ter si tako popestrili dneve.

Družbena omrežja

Družbena omrežja so vedno bolj polna vsakovrstnih zabavnih izzivov, ki naj bi popestrili čas bivanja v karanteni in usmerili naše misli v pozitivno. Med športniki je priljubljen izziv s toaletnim papirjem, pri katerem mora posameznik žonglirati z zvitkom toaletnega papirja in ga odbiti vsaj desetkrat, potem pa nominirati prijatelje, da storijo enako. Med drugim sta ga izvedla tudi Luka Dončić in Goran Dragić.

Spletne strani poživljajo tudi številne šale in zabavni filmi, ki so tako ali drugače povezani z življenjem pod grožnjo virusa. Veliko je nasvetov, kako ne samo preživeti čas v karanteni, temveč ga čim bolj izkoristiti sebi v prid.

Poleg dela na daljavo vam lahko čas zapolnijo številni hobiji, kuhanje, pospravljanje…

Za več idej smo tudi na našem uredništvu pripravili nekaj nasvetov, kaj početi in kako si organizirati dneve. 

Pobude prostovoljcev

Številni ljudje se v karanteni težko znajdejo in potrebujejo pomoč. K sreči se oblikujejo različne pobude od skrbi za sosede in starejše, brezplačno oddajanje stanovanj zdravstvenim delavcem, podpore lokalnih pridelovalcev in obrtnikov s koriščenjem njihovih storitev, do varstva otrok staršem, ki se vsakodnevno odpravljajo na delo.

Če pogledamo dobro, bomo videli – solidarnost in pozitivno usmerjenost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 26 times, 1 visits today)