Plavanje proti stresu

18. maj, 2018

Kot lahko preberemo v marsikateri literaturi, lahko plavanje s svojim vsestranskim delovanjem na naše telo nevtralizira negativne dejavnike, ki jih vsiljuje sodoben način življenja.

Danes nas hitro življenje, preobremenjenost na delovnem mestu, stres in stremenje za materialnimi dobrinami pogosto odvračajo od gibanja in zdravega načina življenja, kar vodi v  številne bolezni.  „Plavanje kot rekreativna dejavnost je primerno za vse, ne glede na spol, starostno skupino ali namen oziroma cilj, ki ga posameznik želi doseči. Še posebej koristno pa je za ljudi, podvržene hudemu stresu,“ svetuje vaditeljica plavanja Lana Kuret iz ŠUS Eurofitnessa.

Plavanje krepi telo in sprošča um

„Plavanje krepi telo in ga hkrati tudi sprošča, umirja um, krepi dihalne mišice, s čimer se povečuje kapaciteta pljuč in ohranja prožnost mišic,“ je prepričana Lana Kuret. Ležeči položaj plavalca  ugodno vpliva tudi na delovanje srca, saj kri premaguje manjši upor kot v stoječem položaju, ponavljajoče premagovanje odpora vode pa še dodatno pospeši delovanje srca in pretoka krvi po žilah. Ležeči položaj in navidezno zmanjšanje telesne teže ugodno vplivata tudi na hrbtenico, veliki plavalni gibi pa ohranjajo gibljivost glavnih sklepov. Ker pri gibanju sodelujejo vse večje mišične skupine, plavanje oblikuje skladno razvito telo.

Ž.M.B.

(Visited 8 times, 1 visits today)