Oves – pomirja in pomaga proti nespečnosti

2. oktobra, 2015

Oves so gojili že v bakreni dobi skupaj s pšenico in ržjo, skozi zgodovino pa je vseskozi spadal med glavne kašnate jedi. V srednjeveškem času so si z ovsenimi oblogami pomagali pri celjenju kožnih tvorb in za dieto pri prebavnih težavah.

Zaradi svojega pomirjujočega delovanja oves v zadnjem času pridobiva na pomenu – ne samo kot pomoč pri specifičnih dietah, ampak tudi v obliki čaja in tinktur za pomoč pri nespečnosti ter za odpravljanje kožnih težav.

Priprava čaja in tinkture

Za pripravo čaja in tinktur uporabljamo posušene zelene dele rastline in korenino. Zeleni deli rastline v času cvetenja so odlični za pripravo pomirjujočega čaja pri živčnosti, psihično-živčni pregorelosti in nespečnosti. Nekateri članki poročajo o pozitivnem učinku izvlečka iz sveže zelene rastline pri procesu odvajanja od kajenja.

Čaj si pripravimo iz 2 žlic posušenega zelišča in/ali korenine, prelijemo s 3 decilitri vroče vode in pustimo 15 minut. Po želji sladkamo z medom, pri nespečnosti se priporoča skodelica v popoldanskem času in še ena skodelica zvečer pred spanjem.

Oves je poleg uspavalnih lastnosti znan tudi po svojem antimikotičnem (delovanje proti glivam) in antibiotičnem delovanju.

Za pripravo tinkture potrebujemo 5 žlic posušene ovsene korenine in zelišča (priporočljivo je, da je korenine več kot zeli), ki ga stresemo v 100 ml stekleničko. Zelišče prelijemo z etanolom in pustimo stati na hladnem in temnem vsaj 10 dni. V tem času stekleničko večkrat pretresemo.

Tinkturo lahko uporabljamo na dva načina – za uživanje in za zunanjo uporabo. 10 kapljic tinkture zaužite pred spanjem bo pripomoglo k lažjemu in mirnejšemu spancu. Za zunanjo uporabo je ovsena tinktura koristna pri odpravljanju kožnih glivičnih obolenj. Nekaj kapljic nanesemo na obolele predele vsaj dvakrat na dan.

Nasvet: kapljice lahko tik pred nanosom vmešamo v manjšo količino enostavnega mazila ali kreme in si tako olajšamo nanos.

Nina Špegel, Ars Cosmetica

(Visited 33 times, 1 visits today)