Site icon Lupa portal

Naredimo sami: sprej za mravlje

Na pomoč, mravlje! Vreme je vedno toplejše kar prinese veliko vznemirljivih stvari – cvetenje rožic, drevesa zelenijo, poležavanje na plaži, sprehodi po naravi … Prinese pa tudi nekaj manj prijetnih stvari, kot so na primer nadležne žuželke.

Topleje kot je, več lahko opazite muh, komarjev, pajkov, mravelj in drugih nezaželenih žuželk, ki se kar same povabijo v vaš dom. Vse te žuželke so nezaželene, a mravlje so tiste, ki se jih najtežje znebimo, ko enkrat zaidejo v naše stanovanje. Največkrat za odstranjevanje poskusimo različne kemikalije, ki pa v naš dom prinesejo strupene hlape in nam na koncu naredijo več škode, kot koristi.

Zato naslednjič poskusite z naravnimi preparati, ki jih imate že doma.

Zakaj mravlje zaidejo v stanovanje?

Najbolj priljubljeno območje doma so mravljam kuhinje, saj tam najdejo hrano. Poleg drobnih drobtin, ki jih pustimo za seboj, pa so mravljam všeč tudi ostanki vode in sokov, ki jim zagotavljajo vodni vir, ki ga potrebujejo za preživetje.

Kako se jih znebiti?

Soda bikarbona – mešanje enakega dela soda bikarbone in sladkorja v prahu je eden od naravnih načinov, da se znebimo mravelj, saj ti dve sestavini delujeta kot par. Mravlje privlači sladkor, ki ga poberejo in odnesejo v svoje gnezdo, z njim pa tudi sodo bikarbono, ki jih nato izsuši.

Kreda – morda se sliši smešno, toda tudi kreda lahko pomaga. Mravlje namreč ne bodo prestopile črte, ki jo boste zarisali s kredo. Kreda zmoti naravno feromonsko sled, ki jo ustvarjajo, zato se ji mravlje izogibajo.

Detergent za posodo – pripravite si razpršilo. Zmešajte enak delež tople vode in detergenta za posodo in z njim popršite mravlje. Mešanica na mravljah ustvari film in jih tako ubije.

Kis – še en naravni način, da se znebite mravelj. Kis popršite na mesto, kjer mravlje vstopajo v stanovanje. Tako kot kreda, tudi kis zmede njihovo sled in poruši komunikacijo z ostalo kolonijo.

(Visited 2.575 times, 1 visits today)
Exit mobile version