Naredimo sami: Past za komarje, kakršno uporabljajo v ameriški vojski

21. junij, 2017

Past za komarje, ki jo uporablja ameriška vojska v bazah, kjer komarji prenašajo malarijo, je zelo učinkovita – z malo stroški lahko ‘Ovitrap’ različico naredimo sami doma.

Predstavljamo, kako narediti past za komarje brez strupa, ki učinkovito ubije tudi zarod. Po nekaterih podatkih se po 6 tednih uporabe znebimo 98% komarjev.

Foto: ecosnippets.com
Foto: ecosnippets.com

Kaj potrebujemo?

 • plastično posodo – čim večjo. Najboljša je črne barve, lahko pa jo prebarvamo.
 • velike raztegljive črne nogavice. Črna barva je tu obvezna.
 • silikonsko lepilo
 • gosto železno mrežo
 • žico

Kako deluje?

Ta past privlači komarje, ki vsepovsod iščejo stoječo vodo, ki ima v bližini temno vlažno površino, kamor odlagajo jajčeca. V svojem kratkem življenju namreč odložijo jajčeca na vsaj 10 različnih mest, da povečajo možnost preživetja vrste. Ko se napijejo krvi, se še bolj trudijo – saj so takrat nahranjeni.

Komarji torej odlagajo jajčeca na mokro črno nogavico na robu pasti. Ko se jajčeca razvijejo, se ličinke splazijo skozi mrežo v vodo, nato pa se sčasoma razvijejo v komarje. Ti pa so preveliki, da bi šli nazaj ven skozi mrežo. Ponavadi prve mrtve komarje v vodi najdemo šele po več tednih.

Da bo šlo po načrtih, je priporočljivo namestiti vsaj 4 – 6 takšnih pasti po vrtu (za urbana naselja manj, za podeželje več). Ko so pasti polne, odstranimo mrežico, zlijemo vodo stran, nalijemo novo stoječo vodo in past uporabljamo vedno znova.

Lotimo se izdelave!

Skica: ecosnippets.com
Skica: ecosnippets.com
 1. Najprej v plastično posodo zvrtamo luknje. Eno čisto majhno, dovolj da gre skoznjo žička, tik pod vrhom posode. V isti liniji, le malo nižje (nekje na 20% višine od roba) zvrtamo še eno malo večjo luknjo, ki bo skrbela, da se vodna gladina v pasti ne dvigne previsoko.
 2. Izrežemo kovinsko mrežo na mero odprtine plastične posode (lahko jo npr. položimo na mrežo, obrobimo s kredo in potem odrežemo po črti).
 3. Na dno prilepimo sprednji del nogavice.
 4. Ko čakamo, da se lepilo posuši, odrežemo žico, s katero bomo obesili past.
 5. Ko je lepilo popolnoma posušeno, raztegnemo nogavico tako, da iz notranje strani pasti nogavico zavihamo čez rob posode, nato pa še čez celoten zunanji del in odrežemo, če ob dnu kaj blaga “gleda čez”. Tu je pomembno, da nogavica tesno objame past – ne pa pretesno, da ne bo v času delovanja pasti lepilo popustilo.
 6. V posodo potisnemo mrežo – cilj je, da jo potisnemo ravno nad večjo luknjo.
 7. V manjšo luknjo vstavimo žico.
 8. Potrebujemo še stoječo vodo – sveža voda ne bo učinkovala! Zajamemo jo lahko iz posode za deževnico ali pa iz bližnje mlake. Za večji učinek lahko dodamo kakšen pasji briket.
 9. Obesimo past in – sezona lova na komarje je odprta!

NAMIG: če imamo vrtne lučke, obesimo pasti direktno pod njih. Tudi svetloba privlači komarje.

 

Vir: ecosnippets.com

 

 

(Visited 8 times, 1 visits today)