Naredimo sami: Domače tablete za pomivalni stroj

22. marca, 2020
Naredimo sami: Domače tablete za pomivalni stroj

Domače tablete za pomivalni stroj? Seveda! Doma narejene tablete so izdelane iz manj škodljivih snovi, posodo pa operejo enako učinkovito, kot tiste s trgovinskih polic.

Nekateri detergenti in tablete za posodo vsebujejo nekaj zelo slabih sestavin. Sestavine, kot so metilizotiazolinon, površinsko aktivne snovi, belilo, hidrozinciti in poliakrilati, so le majhna skupin težko izgovorljivih toksinov, ki jih v resnici ne potrebujemo. Izdelava domačih pomivalnih tablet je preprost način, kako se izognemo takšnim nepotrebnim sestavinam.

Sestavine:

  • 1 skodelica pralne sode
  • 1 skodelica boraksa
  • 1/3 skodelice sode bikarbone
  • ½ skodelice epsom ali navadne soli
  • ½ skodelica kisa
  • 15 kapljic citrusnega eteričnega olja

Suhe sestavine zmešate skupaj in pazite, da razbijete vse večje koščke. Dodajte poljubno eterično olje in primešajte še kis. Zmes se po spenila, a brez skrbi, to je le reakcija mešanja kisa in sode bikarbone. Nadaljujte z mešanjem, dokler ni zares dobro premešano. Zmes mora biti ravno dovolj trdna, da jo lahko oblikujete. Nadevajte jo v kalupe za led in pustite da se strdi. Shranite v neprepustni posodi.

Kaj je boraks?

Boraks ali natrijev tetraborat je naravna, okolju prijazna spojina, ki ima zaradi svojih kemičnih lastnosti zelo široko paleto uporabe. Podoben je sodi bikarboni, vendar je močnejši. Deluje kot naravno belilno sredstvo, sredstvo za dezinfekcijo, kot insekticid, fungicid in herbicid. Zavira presnovne procese mnogih organizmov, kar ga uvršča med razkuževalce ter tako uničuje nezaželene škodljivce. A kljub temu, da je popolnoma naraven ter do okolja prijazen produkt, bodimo pri delu z njim previdni, saj v večji količini lahko draži kožo. Prav tako ni primeren za uživanje!

 


Nazaj na kategorijo NASVETI.

(Visited 330 times, 1 visits today)