Letos obdarimo tudi planet – ne le nam ljubih oseb

5. december, 2019

Američani med Zahvalnim dnevom in novim letom odvržejo 25 % več odpadkov kot običajno – približno milijon dodatnih ton odpadkov vsak teden. S pomočjo spodnjih nasvetov bomo razveselili obdarovance, denarnico in mater Zemljo.

Ponovno uporabimo vrečke, darilni papir in trakove

Darilni papir je na vrhu seznama najbolj potratnih prazničnih tradicij. Darilo zavijemo v darilni papir, ki ga imamo doma ali v časopisni papir (preverimo, da je na njem zapisana pozitivna novica), neuporabljen zemljevid, za otroke so primerni tudi stripi. Pentelj in trakov ne kupujemo, uporabimo tisto, kar imamo doma. Lahko pa jih popestrimo s češarki in zelenimi vejicami iglavcev, narava nam ponuja veliko možnosti. Da se izognemo dodatnim označevalcem daril, ime napišemo kar na darilo.

Ko v naslednjih dneh prejmemo darilo, vrečke, škatle, darilni papir, trakove, pentlje in ostalo okrasje shranimo in ga po svoje skombiniramo pri naslednjem obdarovanju.

Kaj podariti?

O darilih razmišljajmo doma in ne v trgovini. Bea Johnson, avtorica knjige Dom brez odpadkov, predlaga: »Doma narejene sveče, milo, piškote, marmelado. Ali pa vstopnico za obisk muzejev, predstav, koncertov, naročnine revij, darilni boni v restavracijah,« in doda, da ko kupujemo konkretne stvari, se odločimo za trpežne, energetsko učinkovite, iz naravnih materialov za večkratno uporabo.

 

Vir: NBC News

(Visited 5 times, 1 visits today)