Kako sebi in drugim zvišamo hormon sreče?

23. marca, 2020
Kako sebi in drugim zvišamo hormon sreče?

Serotonin, dopomin, oksitocin ter endorfin so štirje hormoni, ki skrbijo za naše dobro počutje, zaupanje ter veselje nad življenjem. Kako lahko vsako od njih krepite pri sebi in drugih?

Serotonin

Serotonin prinaša duševno uravnovešenost in dobro razpoloženje. Povečate si ga lahko že samo s koščkom temne čokolade, ki znižuje kortizol ter vsebuje antioksidante. Poleg si privoščite pomirjajočo glasbo z zvoki narave, najbolje vode. Pomaga tudi uporaba pozitivnih asociacij ter poslušanje sproščujoče glasbe v avtu, ki se ji pridružite s svojim glasom.

sea-3297100_640

Dopamin

Dopamin se sprošča v pričakovanju cilja oz. nagrade, bistri misli in spodbuja živahnost. Dobrodošel je vpis na tečaj risanja ali oblikovanja, kjer bo udeleženec čutil zadovoljstvo ob končani nalogi – tak učinek ima tudi pospravljanje stanovanja, poleg tega urejeno okolje vodi do urejenosti misli. Priporočljiva je tudi že samo 5-minutna meditacija.

brushes-3129361_640

Oksitocin

Oksitocin deluje povezovalno in ta občutek topline si ustvarimo z ukvarjanjem s svojim hišnim ljubljenčkom ali pa ga peljemo v park ter tako poskrbimo še za svojo socializacijo. Spodbudno bo delovala tudi skodelica čaja s prijateljem, saj toplota čaja spomni na toploto človeškega dotika, bližine in ugodja. Zvišamo ga tudi z objemi!

dog-264718_640

Endorfin

Endorfin deluje protibolečinsko ter tako povečuje telesno vzdržljivost ob obremenitvah. Povečamo si ga lahko z začinjeno hrano, veliko smeha, hrano z dovolj v vitamina C, na koncu dneva pa si privoščimo dišečo kopel.

fruit-3137815_640

 

Vir: DailyInfographic

 


Nazaj na kategorijo NASVETI.

(Visited 368 times, 1 visits today)