Site icon Lupa portal

Kaj spakirati za izlet v naravo za – ‘klic narave’?

Prišel je čas izletov, pohodov in kolesarskih podvigov v naravi. Na izlet ponavadi vzamemo pijačo in hrano, pozabimo pa na kakšno drugo potrebo …

Da nas ne bo presenetilo, ko nas prime na stranišče sredi narave, in da se izognemo nerodnosti ter onesnaženju, smo poiskali nekaj uporabnih nasvetov za primer ‘klica narave’ v naravi.

1. Pripravite si ‘wc paketek’

Ker s seboj seveda ne morete poleg nahrbtnika tovoriti še kemičnega stranišča, si pripravite poseben paketek za take primere. Ta vključuje razkužilo za roke (potovalna velikost, v pršilu), dvojno količino toaletnega papirja, kot bi ga potrebovali normalno, ter nekaj vrečk.

shutterstock_688163821

Kot pravijo izkušeni pohodniki, ne bo škodilo, če boste s sabo na pot vzeli tudi medicinsko oglje.

2. Uporabite lopatko

Če svojih iztrebkov ne bi nosili naokoli ‘po pasje’, je najboljša alternativa, da s seboj na izlet vzamete lopatko. Z njo lahko izkopljete večjo in globljo luknjo, in to dosti hitreje, kot bi to lahko storili z golimi rokami , vejami ali kamenjem, poudarjajo inštruktorji preživetja v naravi. Z lopatko bo vse zakopano, kot je treba.

3. Kupite ‘vrečko za stranišče’, t.i. WAG vrečko

V svetu obstajajo številne že pripravljene rešitve, namenjene prav opravljanju potrebe v naravi – predvsem v nacionalnih parkih in drugih zaščitenih območjih, kjer je nujno, da VSE odpadke odnesemo s seboj. Vrečke, npr. TALE, ki jo je pohvalila tudi NASA, vsebujejo vse potrebno: 2 vrečki, toaletni papir, mokro brisačko. Strokovnjaki svetujejo tudi dodatno tuperware posodo, s kateremo bomo posrkbeli za 100 % ločenost od ostale vsebine naše prtljage.

3. Prenosni WC

Če greste na večdnevno turo v skupini, morda vseeno velja investirati v prenosno stranišče. Na slovenskem trgu smo našli npr. TEGA in TEGA. Prek spleta pa lahko iz tujine naročite takega prav po svoji meri, tudi ekološki so v ponudbi.

4. Umivanje rok

Sliši se logično in preprosti, toda pomislite – na stranišče v naravi ne smete v bližini tekoče vode, da je ne onesnažite. Tudi biorazgradljivo milo predstavlja onesnaženje vode. Pomemben nasvet je, da odpremo milo in steklenico z vodo v naprej – torej dokler imamo še čiste roke. Tako gre potem z eno roko vse lažje.

5. Še več vrečk

“Za izlet spakirajte vsaj še 2 dodatni vrečki, ki se neprodušno zapreta,” svetujejo v ekipi avanturistov v naravi. “Računajte na to, da morate za seboj pospraviti ves porabljen toaletni papir,” pojasnjujejo in dodajo, da ni gršega (in tudi potencialno zdravju nevarnega), kot odkriti kup uporabljenega papirja za grmom.

6. Uporabno za ženske: lulanje v stoje

Ker ni vedno pravega skrivališča ali iz kakšnih drugih razlogov, se lahko ženske poslužijo pripomočka, ki ga uporabljajo npr. športne plezalke in omogoča, da opravimo št.1 kar v stoje. Npr. TALE.

 

NAMIG, KAM NA IZLET, PA POIŠČITE TULE.

 

Vir: outsideonline.com

(Visited 272 times, 1 visits today)
Exit mobile version