Kako premagati potovalno utrujenost – jet lag?

9. junija, 2018

Mnogi težko prenašajo že spremembo letnega časa, toliko hujše pa so težave, ko med letalskim poletom zamenjajo več časovnih pasov. To večino vrže iz ustaljenega življenjskega ritma, lahko tudi za več dni. Težave so večje med potovanjem proti vzhodu. Hiter prehod v drugo časovno območje lahko povzroči nespečnost, utrujenost, prebavne motnje, slabšo koncentracijo.

Foto: Igor Fabjan
Foto: Igor Fabjan

Brez kave in alkohola

Težave lahko omilite tako, da se na polet odpravite spočiti. Med letom popijte dovolj vode, saj je v letalu nizka vlažnost in organizem lahko hitro dehidrira. Priporočljivo se je izogibati kavi, pravemu čaju, energetskim napitkom in alkoholu.

Že ob odhodu je dobro nastaviti uro na lokalni čas kamor potujete in temu prilagoditi spanje na letalu. S tem se boste tudi psihološko pripravili na nove razmere.

Na cilju

Po prihodu na cilj se skušajte takoj v največji možni meri prilagoditi novemu času. Če je še dan, kljub zaspanosti skušajte ostati budni do večera. Lahko si privoščite malo zgodnejši odhod v posteljo kot doma. A zjutraj začnite z dnevom po novem času.

Če vas daje utrujenost, jo skušajte premagati z jutranjo telovadbo. Po možnosti se izognite popoldanskemu spancu. Če res ne gre drugače, naj ne bo daljši od ene ure.

Vsaj prve dni poskrbite za pravilno in lahko prehrano, da preprečite morebitne težave s prebavo.

Igor Fabjan

(Visited 11 times, 1 visits today)