Gibanje v naravi bolj zdravo kot telesna aktivnost v zaprtih prostorih

16. aprila, 2020

Izsledki različnih raziskav poudarjajo, da gibanje v naravi (sprehod, pohod, treking, trail, tek… ) veliko bolje vpliva na dobro počutje kot klasična vadba v zaprtih prostorih telovadnic.

Med vadbo na prostem v naravi lahko občudujemo čudovite razglede, zelenje okoli nas pa bo na telo in duha vplivalo poživljajoče. Med hojo se vsake toliko časa ustavimo in globoko vdihnemo.

Gibanje v naravi zmanjšuje stres, tesnobo in depresijo

S takšno vadbo pridobimo tonus mišic nog, zadnjice, trebuha, razgibamo celo telo, hoja pod sončnimi žarki pa spodbuja nastanek vitamina D v telesu in krepi imunski sistem.

Treking je več kot sprehod in je primeren za vse starosti, saj ni naporen, težavnost prilagajamo svoji telesni zmogljivosti, najpomembneje pa je, da se gibamo v naravi na svežem zraku.

Vse našteto pripomore k boljšem zdravju in dobremu počutju ter izboljša kakovost življenja, ne le v smislu fizične telesne pripravljenosti, temveč tudi na psihični ravni.

Če ste bili doslej cele dneve na kavču, z gibanjem v naravi začnite postopoma

  • S trekingom začnite postopoma in se ne napotite takoj po zahtevnih poteh.
  • Med vadbo pijte dovolj vode (imejte jo vedno pri sebi) in ne obujte takoj novih pohodniških čevljev, saj vas lahko ožulijo. prvič jih obujte za krajši sprehod.
  • Ne pozabite na sončna očala in kremo za sončenje z dovolj visokim zaščitnim faktorjem.Zaščitite se tudi pred klopi.
  • S seboj imejte vedno razkužilo, dezinfekcijsko sredstvo, osnovno prvo pomoč in vodo.

Upoštevajte trenutne omejitve gibanja, kot jih določa zakon v času epidemije koronavirusa

Spomnimo: gibanje v naravi ni prepovedano,moramo pa se držati določenih omejitev – sprehajamo se lahko znotraj občine, v kateri bivamo, sami ali s člani svojega gospodinjstva oz. z ne več kot 4 drugimi osebami, izogibamo se turistično obleganim točkam, prav tako pa se izogibamo potencialno nevarnim in zahtevnim potem, na katerih bi lahko tvegali nepotrebno poškodbo.

Kako gresta skupaj karantena in gibanje? Preberite TULE.

Vir: nonsprecare.it

(Visited 434 times, 1 visits today)