Fotografiranje nam pomaga, da si bolje zapomnimo naše življenjske dogodivščine

31. avgust, 2017

Prav vsi imamo v tem trenutku v svojem žepu, torbici ali na mizi mobilni telefon – ali vsaj nekje v naši bližini. Ta nas spremlja na vsakem koraku in z nami doživlja vse naše dogodivščine. Velikokrat z njim posnamemo fotografije kakšnega potovanja, praznovanja in drugih dogodkov.

Je res, da nas nenehno fotografiranje vleče iz trenutkov in nam povzroča, da pozabimo, kaj smo videli? Nova raziskava, ki jo je opravila ekipa raziskovalcev z Univerze New York, Univerze Južna Kalifornija, Univerze v Pensilvaniji in Univerze Yale, dokazuje prav nasprotno.

pexels-photo-163946_webMed študijo so raziskovalci prosili 294 prostovoljcev, da obiščejo muzejsko razstavo z avdio vodnikom. Eno skupino obiskovalcev so spodbudili še k fotografiranju, medtem, ko je druga skupina morala svoje telefone in fotoaparate odložiti. Po ogledu muzeja so ugotovili, da so si fotografi bolj zapomnili tisto, kar so videli, kot tisto kar so poslušali po avdio vodniku. Rezultati nakazujejo, da je fotografiranje pomagalo pri spominu – prostovoljci so si zapomnili več, kot tisti brez fotoaparatov. „Naša raziskava je nova in nakazuje, da fotografiranje izboljša spomin na vizualne izkušnje, lahko pa škoduje spominu na ne-vizualne vidike, kot je na primer slušni detajl.“ je pojasnila ekipa raziskovalcev. A pozitivni učinek na vidni spomin je bil večji od negativnega učinka na slušni spomin.

Ugotovitve bi znanstvenikom lahko pomagale bolje razumeti, kako uporaba pametnih telefonov in nenehno fotografiranje vplivata na naš spomin in način obdelave informacij v možganih. Medtem ko obstajajo dokazi, da naši možgani uporabljajo pametne telefone in internet kot zamenjavo za naš dolgoročni spomin, ob fotografiranju ljudi in krajev, ki jih resnično ne želimo pozabiti, to ne drži.

Muzejski test je bil podprt tudi z nadaljnjim raziskovanjem. Prostovoljce so po muzeju popeljali še skozi aplikacijo na telefonu. Prvi skupini so ob tem dovolili, da so ob virtualnem sprehajanju po muzeju delali posnetke zaslona, druga skupina pa tega ni smela početi. Raziskava je zopet pokazala, da so si tisti, ki so delali posnetke, zapomnili več. Še več, v obeh eksperimentih so se tisti, ki so lahko fotografirali, bolj spominjali tudi predmetov, ki jih niso zajeli v svoj objektiv. „Te ugotovitve kažejo, da se s kamero spremeni, kako ljudje pristopijo k izkušnji,“ pravi ekipa.

„Glede na to, da nas fotografija danes spremlja ob vsakem koraku in dogodku, je obravnavanje teh vprašanj teoretično zanimivo in tudi pomembno za življenje ljudi,“ so še v svojem članku zaključili raziskovalci.

pexels-photo-109917_web

Vir: Science Alert

(Visited 6 times, 1 visits today)