Danes in jutri Maraton nadzora hitrosti

20. maja, 2020

Danes in jutri že šesto leto zapored na 629 lokacijah potekal maraton nadzora hitrosti. “Izkušnje iz preteklih let kažejo na to, da policisti na dan nadzora ugotavljamo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Takrat hitrost prekorači okrog 3,5 % voznikov, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol ugotavljamo okrog 8 % prekoračitev,” so povedali na policiji.

Letos bodo policisti maraton nadzora hitrosti izvajali dva dneva, 20. in 21. maja 2020. Prisotni bodo na 629 vnaprej napovedanih lokacijah oziroma relacijah, kjer bo delovalo okrog 205 policistov, hkrati pa bodo ostale policijske patrulje ob rednem delu prioritetno izvajale nadzor hitrosti, kar pomeni, da vozniki lahko pričakujejo dodatne policijske kontrole tudi na drugih lokacijah.

LOKACIJE MERITEV tule.

“V preteklih dveh mesecih, ko so veljali ukrepi za omejevanje gibanja in se je gostota prometa bistveno zmanjšala, so nekateri vozniki bolj prazne ceste izkoristili za hitrejšo vožnjo in s tem zavestno kršili prometna pravila. Takšno vedenje ocenjujemo kot nedopustno, saj ogroža tako življenje kršiteljev kot tudi življenja drugih, povsem nedolžnih prometnih udeležencev, ki bi se lahko znašli v njihovi bližini. Taka ravnanja želimo preprečiti tudi z bolj usmerjenimi nadzori,” poudarjajo na policiji.

Ohranite življenja

Vozite previdno, prilagodite hitrost razmeram na cesti in tako ohranite dragocena življenja. V zadnjih dveh letih je v prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi hitrosti, življenje izgubilo 86 ljudi. Mnoga od teh življenj morda ne bi bila izgubljena, če bi le malo popustili stopalko za plin.

“Lažen občutek nas voznikov, ki v mislih nedvomno “obvladujemo” tudi najvišje hitrosti, nas v praksi rad pusti na cedilu. Pa ne zgolj zaradi dejstva, da smo ustvarjeni za 5 km/h, temveč, ker nam znani adrenalinski občutek svobode nastavlja past. Past, katere cena je  zapisana v dnevni črni kroniki medijev in praviloma za vedno v življenjih nas posameznikov in družinskih članov,” povedo na Zavodu Varna pot. in dodajo, naj bo maraton naš vsakdanji spremljevalec na poti. Če ne vemo zakaj, pa se vsaj delajmo, da zaradi razumevanja Vizije NIČ.

 

Vir: policija, Varna pot

(Visited 169 times, 1 visits today)