Čas za umiritev in odločitev za novo …

30. december, 2018
Petra Nastran
Foto: Jošt Gantar, www.slovenia.info

Ni slučajno, da so decembrski dnevi tako kratki in noči tako dolge. Čas, ko so jesenska opravila na poljih opravljena, je tudi čas, ko so se ljudje nekdaj, veliko bolj kot danes, umirili, več počivali, se družili z domačimi. Ter si dali čas in prostor za vse tisto, za kar med letom ni bilo – časa.

Danes nas od našega središča dostikrat oddaljujejo »obvezne« zabave, potrošniški utrip ter hitenje v službi. A človekov ustroj je narejen za počasno delovanje in hitenje nas psihično ter fizično izčrpava.

Kaj če bi si letos na list papirja napisali nekaj opomnikov, ki nas bodo spremljali skozi dneve prihajajočega leta? Da se bomo bolj zavedali sebe ter sveta okrog nas.

1 – Kako sem?

Namesto drugih, to zavestno večkrat vprašajte sebe. Odnos do sebe bo nežen in prijateljski, saj je to temelj, s katerim vstopamo v druge odnose. S primerno prehrano, dovolj spanja ter gibanja poskrbite za fizično telo, saj tu delujemo prav tako, kot ko smo bili otroci – šele spočiti in nahranjeni lahko gremo v svet. Tako smo bolje razpoloženi ter manj razdražljivi, naši odnosi pa bolj kakovostni. Hrani nas tudi naša okolica – urejen dom, harmonična glasba, prijazni pogovori, dobra knjiga.

2 – Ustvarjam svoje življenje

Naše misli gradijo naš svet in če pogledate svojo zgodovino, boste videli, da to zares drži. Seveda so dogodki, na katere nimamo vpliva, a moč našega delovanja je veliko večja, kot si mislimo. Vzgojeni in šolani smo bili večinoma v duhu, da naše sposobnosti niso dovolj. A vsak izmed nas je obdarjen s svojimi talenti, predvsem pa pogumom ter močjo, da začrta življenje v smer, ki si ga želi.

3 – Čas za umik

Posebno v svetu, polnem distrakcij, je umik nujen. Vzemite si nekaj dni, ki jih boste preživeli v tišini, stran od ljudi ter spletnih povezav. Vrnili se boste prenovljeni ter tako lažje ponovno gradili odnose.

Foto: Petra Nastran
Foto: Petra Nastran

4 – Povabite druge

Človek potrebuje ravnovesje med samoto in druženjem. Po obdobju umika se odprite za druge in jih povabite v svoj svet. Le z drugimi ljudmi človek lahko raste, se razvija, spoznava nova obzorja ter se zdravi. Najlepša darila se ne prodajajo – to ste vi sami in vaša naklonjena bližina.

5 – Sem iskren?

Živim svojo resnico in sem pošten najprej do sebe? Pa do drugih? Iskrenost in odprto srce vodi v lepše in manj obremenjeno življenje, ki nam na dolgi rok zagotovi mirno vest ter lahek spanec.

6  – Vsak dan je darilo

Bodite hvaležni za vsak dan, ko se zbudite. Opazite ptico, ki vas pride pozdravite na okno, zasneženo jutro, prve sončne žarke na drevesih. Ne opaziti tega pomeni odklanjati življenje, ki vodi v notranje umiranje.  Z nasmehom pozdravite soseda, objemite mamo, pohvalite sodelavca. Vse to so lepote življenja, v katerih odseva tisto več od nas.

7 – Dajanje in prejemanje

Ste opazili, da ste pri dajanju daril celo bolj radostni kot pri prejemanju? Ja, ker z vsakim darilom obdarimo tudi sebe in hkrati  – damo del sebe. Priznanje in pohvala drugega je tudi pohvala sebe. Kar storimo drugim, storimo sebi.  Objem je posebno očitno darilo – ko ga damo, takoj prejmemo nazaj.

Včasih je nasmeh, objem, priznanje drugemu tako težko. Mogoče ker smo sami to dobili tako redko ali sploh ne. Šele ko to presežemo in damo tisto, kar mislimo, da bi drugi morali dati nam, se lahko začnemo zdraviti. Poskusite, vredno je.

 

(Visited 5 times, 1 visits today)