9 nasvetov za uspešno delo od doma

14. aprila, 2020

Delo od doma je trenutno zelo aktualno, napovedi svetovnih trendov pa kažejo, da bo tudi po koncu ukrepov zaradi epidemije koronavirusa delo od doma v porastu.

Medtem, ko tisti, ki so samozaposleni ali redno delajo na daljavo, morda ne čutijo večjega vpliva na svojo vsakodnevno rutino, pa to ne velja za vse. Ko se pisarne zaprejo in delodajalci od svojih zaposlenih zahtevajo, da ostanejo doma, veliko ljudi prvič občuti, kako je delati od doma.

Kot pri vsaki večji spremembi se tudi ob tem lahko pojavi nekaj negotovosti in stresa. Kje bi si uredili delovno postajo? Bi se zjutraj sploh preoblekli? Kako ostati povezan s sodelavci? Vse to so utemeljeni pomisleki.

Tukaj je 9 nasvetov kako lahko uspešno delate tudi od doma. Bodite mirni in videli boste, da se delo od doma ne razlikuje veliko od dela v vaši pisarni.

Vzpostavite si rutino

Sprva si boste morda želeli dlje pospati ali pa kakšen dan preskočiti delo. Privoščite si dan ali dva, da to izkoristite nato pa se vrnite v rutino. To namreč ni dopust, delo vendar morate opraviti. Zjutraj si nastavite budilko in vstanite, kot ste vstajali, ko ste hodili na delo v pisarno. Opravite svojo običajno jutranjo rutino.

Oblecite se za delo od doma

Del jutranje rutine naj bo tudi preoblačenje. Ne zapadite v slabo navado, da delate kar v pižami. Seveda vam ni potrebno obleči kravate ali obleke, a oblačenje zjutraj vam lahko dvigne razpoloženje in produktivnost.

Izognite se delu v postelji ali na kavču

Prenosni računalnik omogoča delo iz postelje ali kavča, a tega ne izkoriščajmo. Postelja in kavč naj ostaneta namenjena sprostitvi in počitku. Čeprav to morda deluje veliko bolj udobno, kot sedenje za mizo, ni tako. Vaš hrbet je tako podvržen še slabši drži, ki povzroča bolečine in tudi manjšo produktivnost. Če imate možnost, si uredite začasno delovno postajo na mirnem mestu blizu okna ali v prostoru, ki ima veliko svetlobe.

Privoščite si odmor

Brez pisarne in motenj, ki prihajajo z njo, pride tudi tveganje, da se v delo preveč zatopite in pozabite na odmor. Razmislite o uporabi tehnike pomodoro, ki v delovno rutino prinaša 25 do 30 minutne intervale, ki jim sledijo kratki premori.  Takšna tehnika spodbuja osredotočenost in učinkovitost. Za lažje sledenje si omislite časovnik ali aplikacijo, ki vas bo opomnila na odmor.

Ostanite aktivni

Med odmori ne sedite na stolu in brskajte po internetu. Raje vstanite in bodite aktivni. Raztegnite se ali pa med tem časom pospravite posodo iz pomivalnega stroja. Ena od prednosti dela od doma je prav ta, da med odmori lahko postorite veliko manjših opravil, ki bi vas sicer pričakali ob koncu dela.

Uporabite tehnologijo za delo od doma

Če ste zunaj pisarne, še ne pomeni, da ste sami. Zahvaljujoč tehnologiji lahko s svojimi sodelavci ostanete povezani, kot ste bili prej. Različne aplikacije, ki omogočajo video klic in videokonference, olajšajo pogovarjanje o službenih zadevah ali reševanje različnih težav. Lahko pa jih uporabimo samo za kratek klepet, ki je v takšnih časih še posebej pomemben, da se ne počutimo preveč osamljeno.

(Visited 182 times, 1 visits today)