8 načinov, kako porabiti limonine olupke

27. aprila, 2018

Limone so zelo vsestranske. So polne vitamina C in zato koristne za naše zdravje, pomagajo pri čiščenju in lepo odišavijo prostor. Prav tako vsestransko uporabna pa je lahko tudi njihova lupina ali tisti ostanki, ko jo ožamemo.

Univerzalno čistilo

Lupine petih limon položite v večji kozarec, ki ga do vrha napolnite z alkoholnim kisom in za dva tedna shranite na temen prostor. Po dveh tednih odstranite limonine lupine in mešanico prelijte v razpršilno plastenko. Čistilo lahko uporabimo za brisanje kuhinjskega pulta, v kopalnici in ostalih umazanih površinah.

Osvežitev rezalne deske

Pomembno je, da rezalno desko vsakih nekaj mesecev namočimo in dobro očistimo. Poskusite jo očistiti z limono, ki bo desko osvežila in odstranila neprijetne vonjave. Po rezalni deski potresite nekaj grobe naravne soli in jo zdrgnite s polovico limone.

Očistite mikrovalovno pečico in pečico

Polovico limone, iz katere ste že stisnili sok, postavite v mikrovalovno pečico za 20 sekund. Nato s segreto limono zdrgnite umazane površine v mikrovalovni pečici in obrišite z mokro krpo.

Posušite limonino lupino za čaj

Limono olupite in ji odstranite vrhnja grenka dela olupka. Olupke razgrnite po krožniku in jih pustite, da se posušijo. Če se vam mudi jih lahko posušite tudi v pečici na nizki temperaturi, večkrat jih obrnite in nato posušene olupke shranite v nepredušno posodo. Posušene olupke lahko uporabite za čaj ali v različnih receptih.

Odišavite smeti

Iz koša za smeti pogosto prihajajo neprijetne vonjave, ki jih lahko preženete z limono. Limonine olupke postavite na dno koša, pod plastično vrečko in te bodo odstranile smrad. Olupke zamenjajte vsak teden.

Odstranite umazanijo iz umivalnika in kadi

Limona in soda bikarbona sta dober par. Ko opazite, da se v kopalnici v umivalniku ali kadi začne nabirati umazanijo, ju preprosto potresite s sodo bikarbono in zdrgnite z limono. Limona deluje kot belilno sredstvo in temeljito očisti vso umazanijo.

Odstranite rumene ali mastne madeže na majicah

Rumene madeže okrog pazduh vaših srajc lahko prav tako odstranite z limono. S polovico limone jih možno zdrgnite in če je madež resnično trdovraten dodajte še malo sode bikarbone. Pustite stati čez noč in operite kot običajno. To deluje tudi na mastnih madežih.

Očistite čajnik ali grelec vode

V čajniku ali grelcu vode se pogosto nabere vodni kamen, ki ga je težko očistiti. Poskusite z limono! V čajnik dajte olupke dveh limon, 2 žlici soli in skodelico ali dve ledu. Mešajte, dokler se led ne raztopi in odlijte. Čajnik bo zopet čist, kot solza!

(Visited 27 times, 1 visits today)