7 navad budističnih menihov, ki spremenijo življenje

17. oktober, 2017

V svetu in času vsakdanjega hitenja je pravi izziv, da smo mirni in fokusirani? Kako so lahko budistični menihi ves čas mirni in prisotni v danem trenutku? Kaj je njihova skrivnost?

Morda so to njihove vsakdanje navade. Sicer jih ni enostavno vnesti v življenje, a če jih, nam bodo koristile za vedno.

#1 – Znebimo se navlake

Buddha je bil rojen kot princ. Lahko bi živel v razkošni palači, kjer bi mu stregli spredaj in zadaj. A ko je spoznal, kaj pomeni materializem, je vse to zapustil. Budističi menihi tako živijo še danes – v lasti imajo minimalno število stvari – le tisto, kar res potrebujejo. Največkrat lahko vse to spravijo v en nahrbtnik.

#2 – Znebimo se notranje navlake

V budističnih krogih se učijo, da stvari ne delajo zase, ampak za cel svet. Ko meditirajo, je to za dobro vseh. Poskušajo doseči razsvetljenje, s tem pa razviti svoj poln potencial in pomagati tistim, ki potrebujejo pomoč. Opustimo torej sebične navade in naredimo prostor za druge. Na ta način se manj osredotočamo na svoje težave, manj čustveno reagiramo na nepomembne stvari. S tem pa dosežemo notranji mir.

#3 – Meditirajmo. Veliko!

Večina menihov vstaja zelo zgodaj in meditirajo 1 do 3 ure. To ponovijo tudi zvečer. Takšna navada spreminja delovanje možganov. Morda si ne moremo vzeti 2 krat na dan tri ure za meditacijo, morda pa lahko začnemo dan s pol ure?

meditate-2105143_640

#4 – Sledimo modrim

V zahodnem svetu, vse bolj pa tudi pri nas, se je odnos do starosti spremenil v nezdravega. Budistični menihi pa starejše vidijo kot vir modrosti. Ozrimo se okoli sebe – povsod so ljudje, od katerih se lahko marsičesa naučimo in od njih črpamo navdih.

#5 – Poslušajmo pozorno in brez obsojanja

Naši možgani naravno sodijo druge oz. to, kar nam povedo. Budisti pa učijo, da je cilj komunikacije, da pomagamo drugim in sebi zmanjšati trpljenje. Kritiziranje pa ne pomaga. Čuteča komunikacija pomeni pozorno poslušanje – brez ocenjevanja, ali je nekaj slabo ali dobro. Taka prinaša tudi medsebojno spoštovanje, razumevanje in možnost za napredek v pogovoru.

#6 – Sprememba je edini zakon vesolja

Budistični menihi velevajo, da je ključni princip, ki se ga moramo naučiti sprejeti, sprememba. Dokler tega ne sprejmemo, trpimo. Menihi svetujejo, da se lahko naučimo sprejeti stalno spreminjaje tako, da prepoznamo, da so naše misli v večnem toku. Vse pride in gre. Če to prepoznamo v trenutku strahu ali jeze, lahko ta občutenja vidimo le tok občutenja, ki so prišla in bodo odšla.

#7 – Živimo v trenutku

Ljudje zelo težko preprosto uživamo v trenutku. Ponavadi razmišljamo o preteklem dogajanju ali o tem, kaj prinaša prihodnost. Misli nam naravno uhajajo v času nazaj in naprej. Čuječnost nas opogumlja, da jih osredotočamo na ta trenutek. Ne da bi se okregali, naj bi, ko izgubimo fokus, preprosto prepoznali, da so nam misli ušle, ter jih ponovno osredotočili na tu in zdaj.

 

Vir: thepowerofideas.ideapod.com

(Visited 8 times, 1 visits today)