6 neverjetnih koristi česna – tudi boj proti prehladu

23. januarja, 2020
Foto: Gaelle Marcel, Unsplash

Česen je že od nekdaj najpomembnejši v kuhinji, saj ga lahko uporabljamo v večini jedi. A ta aromatična čebulnica je več kot le začimba, tokrat predstavljamo koristi česna.

Česen se v različnih kulturah uporablja že stoletja. V veliko kulturah ga uporabljajo tudi za zdravljenje različnih zdravstvenih stanj, od okužb in prebave do srčnih bolezni in artritisa. Že Hipokrat je, priznan kot oče moderne medicine, predpisal česen za številne bolezni. Nekaj njegovih tez pa so potrdile tudi sodobne študije.

Tu je nekaj najboljših koristi česna …

1 Zdravje srca

Čeprav imajo zdravniki in raziskovalci mešane poglede na to, ali česen pozitivno vpliva na holesterol, pa raziskave kažejo, da česen ugodno vpliva na krvni tlak. Več raziskav je potrdilo, da česen znižuje povišan krvni tlak. Raziskovalci menijo, da rdeče krvne celice žveplo iz česna pretvorijo v ogljikov sulfid, ki nato razširi krvne žile in olajša uravnavanje krvnega tlaka.

2 Preprečevanje in boj proti prehladu

Česen, napolnjen z antioksidanti, nam lahko pomaga v sezoni prehlada in gripe. Ključna sestavina pri boju proti prehladu pa je fitokemični alicin, protimikrobna spojina. Britanska raziskava je pokazala, da so ljudje, ki so jemali alicinske dodatke, bili kar 46 % manj podvrženi prehladom, prav tako pa so si opomogli hitreje.

3 Povečanje imunosti

Svež ali tudi kuhan česen prispeva k povečanju imunosti. Tako pravijo laboratorijske raziskave, ki so dokazale, da česen ubija rakave celice. Po zdravstveni študiji o ženskah so imele tiste, ki so redno jedle česen, sadje in zelenjavo, za 35 % manjše tveganje za raka debelega črevesja.

4 Pomoč pri obvladovanju sladkorne bolezni

Česen pa dokazano tudi pomaga obvladovati sladkorno bolezen. V analizi devetih kliničnih raziskav, v katerih je sodelovalo 768 sladkornih bolnikov bolezni tipa 2, so raziskovalci ugotovili pozitivne rezultate pri tistih, ki so jemali dodatke česna. Bolniki, ki so dva ali tri mesece jemali 50 do 1500 mg česna vsak dan, so znatno znižali raven glukoze v krvi na tešče.

5 Za goste in lepe lase

Zaradi antioksidantov, hranil in antibakterijskih lastnosti, je česen zelo dobrodošel tudi pri negi las. Nekatere raziskave kažejo, da lahko alicin v česnu pomaga preprečevati izpadanje las, njegove naravne protimikrobne lastnosti pa ohranjajo zdrave lase in lasišče.

6 Odganjanje žuželk

Česen odganja komarje. Če ga veliko pojeste, vas te nadležne žuželke ne bodo preveč marale. Zakaj je temu tako, raziskovalci še danes ne vedo. Ne le komarjev, česen uspešno prežene tudi drugo mrčes, med drugim tudi švedskega roga, drobne mušice, ki je nezaželjena pri kmetih, ki gojijo brokoli, ohrovt in drugih pridelkov iz družine zelja.

Preberite tudi: Kako vzgojiti najboljši česen?

Koristi česna ni malo, je pa seveda včasih njegov oster vonj ovira pri uporabi.

(Visited 289 times, 1 visits today)