6 nasvetov za zdravo kopel

2. januarja, 2018

Ko je zunaj mraz, se je prijetno sprostiti v vroči kopeli. Predstavljamo nekaj dejstev, ki jih je dobro poznati preden se potopite v prijetno kopel.

#1 Zakaj je kopanje v kadi priporočljivo?

Kopel telesu nedvomno nudi prijetno toplo vodno okolje, še posebej, če si zanj vzamemo dovolj
časa. Osnovni namen je seveda vzdrževanje higiene, vendar nudi veliko več, tudi
okrevanje po poškodbah.

#2 Zakaj topla kopel sprošča?

Pri temperaturi med 34 in 38 stopinj Celzija pride do širjenja por in pospešitve krvnega obtoka, kar sprošča mišice in živce ter pospeši izločanje strupov iz telesa. Če imate težave z žilami, se toplim kopelim raje izogibajte.

#3 Kdaj in kako dolgo?

Najbolj blagodejno in sproščujoče je kopanje pred spanjem, ko je končan proces prebave, kopanje pa naj ne traja več kot 15 minut. Nikakor naj ne sledi obilnemu obroku ali morda celo pitju alkoholnih pijač. Če se raje kopate kot prhate, si privoščite kratko, tri minutno jutranjo poživljajočo kopel.

#4 Kolikokrat tedensko?

Daljše kopanje v kadi si privoščite največ enkrat tedensko. Pretirano namakanje v vodi namreč lahko dodatno izsuši kožo, kar je velja posebej tiste s suho in občutljivo kožo, starejše in majhne otroke. Voda namreč odstrani naravne maščobe, ki jih koža sebi in organizmu v zaščito izloča na površje, saj maščobe, ki ohranjajo kožo mehko in voljno preprečujejo izgubo vode skozi kožno površino. Kožo še dodatno izsušujejo mila in detergenti, ki sicer dobro odstranjujejo umazanijo, obenem pa tudi maščobo, zato lahko postane koža s pretiranim umivanjem oziroma kopanjem suha in groba.

#5 Kakšna naj bi bila najprimernejša temperatura vode za kopanje v kadi?

Najugodnejša temperatura je blizu telesni temperaturi, to je med 37 in 38 stopinj Celzija. Za zdravega odraslega človeka je lahko tudi kakšno stopinjo nižja. Praktičen nasvet: komolec namočite v vodo, če koža ob tem pordi, je temperatura kopeli previsoka.

#6 Kaj se zgodi, če je voda pretopla oziroma prehladna?

Če je voda prevroča, lahko v skrajnih primerih pride do vročinske kapi (če je občutljiv človek v takšnem okolju daljši čas). Pri preobčutljivih posameznikih lahko pride v takšnem okolju tudi do nastanka srbečega izpuščaja. Prav tako naj bodo pri kopanju v kadi previdni tudi posamezniki s težavami s krvnim pritiskom. Ob izstopanju iz kadi lahko namreč zaradi nenadne spremembe v krvnem pritisku pride do trenutne nezavesti.

(Visited 22 times, 1 visits today)