6 nasvetov, kako zaščititi oblačila in se izogniti moljem

3. aprila, 2017

Prihaja dan, ko se bomo za pol leta poslovili od zimskih oblačil in volnenih puloverjev. V ospredje naših omar se bodo prikradle kopalke, lahke oblekice in sandali. Topla oblačila bomo shranili na zgornje police omare, kjer bodo čakale na pozno jesen. Da bi se naslednje leto izognili neprijetnim presenečenjem, jih moramo zavarovati pred drobnimi bitji svetlo rjave barve: molji.

Pripravili smo 6 koristnih nasvetov, kako zaščititi oblačila pred molji:

  1. Svetujemo, da notranjost omare in predalov, kamor boste pospravili zimsko garderobo, dobro prezračite in očistite.
  2. Preden oblačila shranite, jih operite, nekatere tudi kemijsko očistite.
  3. Operite tudi blazine, posteljnino, zavese in brisače z drugih polic, saj se zgodi, da se ličinke moljev hranijo tudi z njihovimi vlakni.
  4. Oblačila spravite v vakuumske vreče ali vreče z zadrgo.
  5. V omaro položite tudi lepljive vabe, kamor se bodo morebitni molji ujeli. Najdete jih v vseh bolje založenih trgovinah.
  6. V omaro ne pozabite namestiti tudi repelentov, kot so kafra ali posebne vrečke, ki odganjajo molje in preprečujejo, da se v vaše omare naselijo novi.

Zanimivost: Molji so pravi poznavalci mode

Zanimivo je, da so molji prav posebni poznavalci mode, v večnem iskanju kakovostnih in posledično tudi najdražjih materialov, ki izpolnijo njihovo ‘lakoto po modnih trendih’. Najraje se namreč zakopljejo v kašmir, sintetične in bolj cenene tkanine pa so v njihovem izbranem modnem okusu in želji po razkošju in prestižu vredni prezira.

 

Vir: www.ansa.it

(Visited 17 times, 1 visits today)