5 top idej za ustvarjanje na vrtu skupaj z otroki

19. maja, 2018

Vrt je čudovit prostor za druženje cele družine. Da bodo najmlajši v njem uživali vsaj tako, kot vi, jih je treba motivirati in zaposliti. Pripravili smo nekaj idej …

1.      Naravna ptičja hišica

Ptičjo hišico lahko naredimo iz ostankov lesa ali iz očiščenega kartona za mleko. Lahko pa greo še bolj v ‘naravno gradnjo’ in hišico ustvarimo iz buče! Buče vseh vrst je najprej potrebno nekaj mesecev pustiti na zraku, da se posušijo, potem pa so pripravljene, da jim naši najmlajši vdihnejo novo življenje. Posušene buče najprej skrtačimo z jekleno volno in nato umijemo z vodo. Z vrtalko izvrtamo luknjo za ptičjo hišico in iz buče stresemo semena. Bučo nato na primer prebarvamo z belim sprejem in tako ustvarimo podlago za otroško ustvarjanje s čopiči. Pisana kreacija na drevesu vrt lepo poživi, otroci pa bodo nanjo gotovo ponosni.

2.      Metuljev eksperiment

Hranilnik za metulje je zanimiv eksperiment, s katerim bomo v vrt privabili metulje. No, ker gre za eksperiment, bo to pokazal čas, vseeno pa bo pot do tja za malčke zanimiva. Potrebujemo kozarec za vlaganje s pokrovom, v katerega z žebljičkom naredimo luknjico. Odrežemo pravokoten del gobice in jo spravimo skozi luknjico, tako da je na zunanji strani ostane 1/6. S živobarvno vrvico naredimo obešalo (kozarec bo visel s pokrovom navzdol). Kozarec okrasimo z barvastimi nalepkami. V kozarec nalijemo sladko vodo (v razmerju 9 enot tople vode in 1 enota sladkorja). Zapremo, obesimo in čakamo na metulje.

3.      Hotel za žužke

Čebele, pikapolonice, tenčarice in druge živali imajo danes vedno manj gnezdišč, zato jim lahko pomagamo preživeti tako, da na vrtu postavimo hotel za žužke. Za to je potrebno predvsem veliko domišljije in nekaj brskanja, da najdemo ustrezne dele. Naredimo leseno ohišje, z zaprtim zadnjim delom. Ko z materialom (odprtine v opekah, izvrtane luknjice v deblu ipd.) ustvarimo ”hotelske sobe” le te napolnimo z raznovrstnim materialom. Za hotel lahko uporabimo drobne opeke, lesene vejice, lesno volno, lesno žaganje, lupine orehov, lešnikov, kapice želodov, storže, mah, odpadlo listje … Majhni otroški prstki bodo tu nepogrešljivi, saj bodo najmanjše luknjice lahko zapolnili le oni. Hotel postavimo v zavetrje, vsaj 1,5 metra od tal.

4.      Sončna ura

Kaj bi bilo otrokom še bolj zanimivo, kot prava sončna ura na vrtu? Za gradnjo potrebujemo palico, dvanajst kamnov ali školjk, nekaj barve in najbolj sončen prostor na vrtu. Najprej vseh 12 kamnov označimo s številkami (na primer s tempera barvicami). Leseno paličico zapičimo v tla in naslednjih nekaj ur to opazujemo, da vidimo, če jo je treba nagniti. Cilj je, da je senca najkrajša ob dvanajstih, ko je sonce najvišje. Ko odkrijete najkrajšo senco, tja položite kamen s številko 12. Potem pa preverjajte spreminjanje sence – skupaj z otrokom, da dobite občutek, kako narazen si morajo slediti številke.

5.      Naredi-sam lonček za rastline

Za popolnoma naravne lončke za rastline potrebujemo zares debelo vejo, ki jo z žago razrežemo na nekaj delov (želeno višino lončka določimo sami). S svedrom v vsak del izvrtamo luknjo, dno pustimo zaprto. Napolnimo naravne lončke z zemljo in posadimo mini rastlinice.

Vir: mothernatured.com

(Visited 162 times, 1 visits today)