5 nasvetov za zmanjšanje odpadkov v našem domu

3. septembra, 2017

Zavest o našem okolju, o našem planetu in njegovih virih je lahko kompromisno območje. Ekstremna priročnost in udobje sta v današnjem času na vrhuncu. Na vsakem koraku nas spremljajo predpakirana živila, kratke vožnje z avtomobilom, kava v papirnatih kozarcih, toaletne potrebščine v potovalnih velikostih in plastične igrače za zabavo naših otrok.

Razmišljanje o odpadkih in razumevanje, zakaj je tako pomembno, da jih zmanjšamo, je že polovica naše bitke. Drug del so naša dejanja. Vsak posameznik mora prispevati svoj delež in poskrbeti za manj odpadkov v svojem gospodinjstvu. A kako se lotiti projekta ‘manj smeti’?

recycle-57136_web

5 korakov za zmanjšanje odpadkov:

  1. Zamenjajmo plastične vrečke za platnene

Stopimo naprej z uporabo tkanin in namesto plastičnih raje uporabljajmo platnene ali mrežaste vrečke. To upoštevajmo tudi pri nakupu sadja in zelenjave. Platnene vrečke po potrebi nato operemo v pralnem stroju.

  1. Uporabljajmo stekleničke za vodo in termovko za čaj ali kavo

Ah, ta voda in kava. Življenjsko pomembni in bistvo vsakdanjega preživetja. Namesto navadnih plastenk, za vodo uporabljajmo stekleničko iz stekla ali nerjavečega jekla, ki jo lahko uporabimo večkrat. Tudi čaj ali kavo ‘to go’ si namesto v papirnate kozarčke lahko nalijemo v termovko.

  1. Za prigrizke in malico uporabljajmo posodice za večkratno uporabo

Doma si pripravimo malico za v službo in jo pospravimo v posodo za večkratno uporabo. Tako se izognemo embalažam ob naročilu hrane in predpakiranim živilom iz trgovine.

  1. Znebimo se papirnatih brisač in prtičkov

Papirnate brisačke in prtičke zamenjajmo za krpo in pralne prtičke, ki jih lahko operemo v pralnem stroju.

  1. Izbirajmo izdelke z manj embalaže

Izognimo se velikim trgovskim centrom in sadje ter zelenjavo kupujmo na tržnici ali pri kmetu. Namesto predpakiranih jabolk raje izberemo posamezna, ki jih naložimo v svojo platneno vrečo.

 

(Visited 16 times, 1 visits today)