5 nasvetov za brezskrbno smučanje cele družine

11. februarja, 2020

Zimske počitnice je enako smučanje. To morda danes ne drži več, a vseeno – zimske počitnice so pred vrati in če jih boste z družino preživeli na smučišču, velja upoštevati nekaj “navodil za varnost”.

Da ne bi pozabili na kakšno zelo pomembno malenkost, je Matej Mavrovič dipl. trener, učitelj alpskega smučanja in vodja smučarske šole Intersport Pohorje, za vas pripravil 5 nasvetov, da bodo počitnice nepozabne in brezskrbne, smučanje pa užitek.

1 Priprava opreme

Pri pripravi opreme za družino je najpomembnejše, da si pravočasno zagotovimo ter pripravimo komplet oblačil. Vsak član družine naj obleče dovolj plasti, da zagotovi dihanje kože in s tem možnost aktivnega preživljanja časa (npr. termo perilo, funkcijsko perilo, vmesni sloji, puli in še kakšen brezrokavnik za pod smučarski kombinezon). Obvezen del opreme za smučanje je zaščitna čelada za otroke, priporočljiva tudi za vse ostale, smučarska očala in prave zimske, smučarske rokavice. Priprava ravno prav velikih smučarskih čevljev ter servisiranih smuči s palicami pa bo zagotovilo, da bo družina uživala maksimalno.

2 Izbira primerne proge

Ključno se je zavedati fizične sposobnosti otroka in njegovega že osvojenega znanja. V skladu s FIS pravili so smučarske proge razdeljene v težavnostne skupine, ločene po barvah, od najlažje zelene proge, modrih, rdečih, do najzahtevnejših črnih smučarskih prog. Upoštevajoč vse smernice in napotke strokovno usposobljenih kadrov bo pravi recept, da bo premagovanje vpadnice pri vsakem zavoju varno navezovanje smučarskih zavojev. Starši ne vodite otroka na prezahteven teren zaradi lastne želje po smučanju na zahtevnejših, daljših in strmejših progah.

3 Kdaj v smučarsko šolo?

Za obisk smučarske šole ni nikoli prepozno, a za začetek predlagamo, da se poučevanje otrok začne po dopolnjenem otrokovem 4 letu. Le tako zagotovimo, da ima otrok zadostno fizično moč in tudi gibalno sposobnost za samostojno učenje smučanja. To je osnovna smernica, vse pa je odvisno, kako sposoben je posameznik. Cilj poučevanju smučanja v smučarski šoli je vedno primarno usmerjen k pravilnemu in varnemu smučanju, ob kontroli hitrosti in navezovanju zavojev preko vpadnice, da s tem zagotovimo maksimalno uživanje pri športu, kjer govorimo o statičnem in hkrati dinamičnem gibanju posameznika.

4 Pravila obnašanja in smučanja

Pred samim smučanjem, se v naši Smučarski šoli Interšport Pohorje, otroka vedno opomni in seznani z obnašanjem, pravili smučanja in aktivnostmi, ki jih bomo skupaj izvajali. Na vseh vstopih na žičniške naprave so vedno jasno izobešeni napotki za upravljanje z vlečno napravo, ki jo želimo uporabiti, prav tako, so za otroke zanimivo prestavljena FIS pravila. Otrok se mora kljub številnim smučarjem na terenu počutiti varno in vedno mora vedeti, kako v določeni situaciji odreagirati. Otroku vedno predstavite, na kakšen način se boste skupaj z njim smučali v dolino. Pri začetnikih naj bo vsaj en starš pred svojim otrokom, pri smučarjih, ki pa že samostojno smučajo in navezujejo vsaj klinaste zavoje, pa v večini predlagamo, da otrok smuča pred staršem, da ga lahko fizično varujemo. Sproti se dogovorimo, kje se bomo varno zaustavili, to naj bo vedno ob robovih smučarske proge. Starši ne pozabite, da ste zgled otrokom, hkrati pa ne pozabite tudi uživati na smučanju.

5 Okrepčilne pavze zelo dobrodošle

Kako dolgo bo družina smučala, je odvisno od fizične pripravljenosti, zahtevnosti terena pa tudi temperature zraka. Med smučanjem se po potrebi zaustavimo in naredimo kakšne okrepčilne pavze. Čaj in kakšni prigrizki so za otroke vedno dobrodošli. Ta čas je primeren tudi za analizo in pripravo na nadaljevanje užitkov na snežnih strminah. To so običajno trenutki, ki se nam najbolj vtisnejo v spomin.

 

Če vas mika na smučanje v tujino, pa še ne veste, kam bi šli – nekaj namigov TULE.

(Visited 29 times, 1 visits today)