5 idej kako porabiti ostanke od kave

24. septembra, 2017

Kava je svetnik, rešitelj, naš junak v deževnih dneh in po neprespanih nočeh. Uporabljeno kavno usedlino običajno zavržemo takoj, ko kavo spijemo. Pa ste kdaj pomislili na to, da bi ostanke kave uporabili še kako drugače?

#1 Piling za obraz

Kavno usedlino lahko uporabite za nego obraza. Naredite si kavno masko, ki poživlja kožo.

Sestavine:

  • ½ čajne žličke kavne usedline
  • 1 čajna žlička medu
  • 1 čajna žlička kokosovega olja

Sestavine zmešamo in nežno vmasiramo v kožo, nato pa temeljito speremo. Kava odstrani odmrle kožne celice in hkrati spodbudi delovanje krvnih žil. Skozi krvne žile spodbudi dotok kisika, ki nahrani našo kožo. Med in kokosovo olje pa delujeta protibakterijsko in vlažilno.

#2 Osvežilec zraka

Kava pripomore k prikrivanju slabih vonjav. Ostanke kave razprostite po aluminijasti foliji in jih pustite dan ali dva, da se posušijo. Ostanke kave nato stresite v prazne čajne filtre, tesno zaprite in postavite v hladilnik, avto, omare ali tja, kjer bi se radi znebili neprijetnih vonjav.

#3 Kompost

Tako kot imamo kavo radi ljudje, jo obožujejo tudi rastline! Kava namreč rastlinam daje pomemben dušik, prav tako pa odganja lazarje, polže, mačke in privablja prijazne vrtne deževnike. Kavno usedlino tako lahko preprosto raztresemo po svojem vrtu.

#4 Odstranjevalec bolh

Kavo lahko uporabimo tudi pri kopanju svojega kosmatega prijatelja, da odvrnemo bolhe. Po šamponiranju ga zmasirajmo še z ostankom kave, nato pa dobro sperimo in posušimo, kot ponavadi.

Vonj kave namreč bolhe odbija.

#5 Čistilo za tla

Pred pometanjem na tla posujte vlažne ostanke kave. Ti bodo med pometanjem delovali kot lepilo. Nase bodo pritegnili prah in majhne delce umazanije, ki jih bo na koncu lažje pospraviti. Če imate doma kamin, pa lahko kavo tako uporabite tudi kot čistilo za kamin.

Vir: Sweatpants & Coffee

(Visited 55 times, 1 visits today)