20 preprostih nasvetov, kako lahko vsakodnevno pripomoremo za ohranjanje okolja

16. aprila, 2020
20 preprostih nasvetov, kako lahko vsakodnevno pripomoremo za ohranjanje okolja

Glede na to, kako podnebne spremembe vplivajo na naš planet, je skrajni čas, da tudi sami storimo kaj za ohranjanje okolja. Čeprav je morda težko razumeti, kako lahko le en posameznik vpliva na okolje, je pomembno, da vsak pri sebi stori največ, kar lahko.

Vključiti v svoje življenje vsakodnevne navade prijazne okolju, ni tako težko kot se morda sprva sliši. In čeprav so to majhna dejanja, so to dejanja, ki vodijo do velikih posledic. Tu je seznam 20 preprostih navad, ki jih lahko vsakdo vpelje v svoje življenje in pripomore k reševanju našega planeta.

 

Skrajšajte čas tuširanja

Tuširanje prihrani mnogo več vode kot kopanje, zato je tuširanje veliko bolj prijazno okolju. A tudi tu še lahko prihranimo. Bodite pozorni na to koliko časa porabite pod tušem. Če skrajšate tuširanje za 2 minuti lahko namreč prihranite več kot 10 litrov vode. S tem boste prihranili ne le pri vodi, ampak tudi pri energiji, ki je potrebna za ogrevanje vode.

 

Zvečer izklopite računalnik

Koliko vas je takšnih, ki zvečer, ko končate z delom svoj prenosnik le zaprete in ga ne ugasnete? Računalnik zvečer raje izklopite in s tem prihranite na energiji ter storite nekaj za ohranjanje okolja. Če vas morda skrbi, kako vsakodnevno ugašanje vpliva na vaš računalnik pa uporabite vsaj funkcijo spanje, ki prav tako zmanjša porabo energije. In ne le računalnik, izklopite lahko tudi druge naprave, ki tudi ugasnjene črpajo energijo, na primer televizor.

 

Pazljivo pri uporabi papirja

Papir za pisanje uporabite le, ko ga zares potrebujete. Zapiske si lahko naredite tudi na računalnik ali telefon. Če papir vseeno potrebujete, ga poskusite čim bolj izrabiti. Uporabite obe strani ali pa ga razdelite na pol. Polovico uporabite, drugo pa prihranite za naslednjič.

 

Odjavite se od neželene pošte

Neželena pošta ali reklame so ne le nadloga, ampak tudi nekoristna poraba papirja, zaradi katerega se letno poseka več milijonov dreves po vsem svetu.

 

Med umivanjem zob zaprite vodo

Saj ni potrebno, da voda teče, medtem, ko si vi umivate zobe kajne? Zaprite jo in jo ponovno odprite, ko jo zares potrebujete.

 

En dan v tednu se odrecite mesu

Mnogi ljudje vsaj en dan v tednu ne jedo mesa, da prihranijo denar in pomagajo okolju. Se sprašujete kako to sploh pomaga za ohranjanje okolja? Proizvodnja mesa, še posebno govejega, je zanj zelo obremenjujoča, saj v zrak spušča ogromne količine toplogrednih plinov.

 

Kupite si stekleničko za vodo

Povpraševanje po vodi v plastenkah se povečuje, a nastaja problem, saj se 90 % teh plastenk ne reciklira. Živimo v državi, kjer imamo pitne vode dovolj in si jo lahko natočimo kar iz pipe. Investirajmo zato raje v stekleničko za večkratno uporabo in jo napolnimo z vodo iz pipe.

 

Pralni stroj napolnite do vrha

Nikar ne prižigajte pralnega stroja z le napol polnim bobnom. Počakajte, da se nabere dovolj oblačil in jih šele na to operite. Prav tako jih, če le ni potrebno, perite na nižji temperaturi. S tem prihranite na vodi in energiji. Zanimivo pa je, da tudi z izbiro programa lahko naredite nekaj za ohranjanje okolja. Raziskovalci so namreč ugotovili, da program za občutljiva oblačila v vodo sprosti kar 800 000 več mikrovlaken kot običajni program. Ta mikrovlakna so nerazgradljiva plastična vlakna, ki nato zaidejo v okolje in povzročajo škodo.

 

Reciklirajte mobilne telefone

Čeprav imamo vsi radi v svojem žepu najnovejši model telefona, stalni promet in menjava telefonov pomeni, da letno zavržemo kar 130 milijonov mobilnih telefonov. Ti telefoni običajno končajo nekje na odlagališču, kjer nato slaba baterija prične puščati in spušča v okolje strupe. Svoj telefon zato reciklirajmo. Odnesimo ga na temu primerno zbirališče. Recikliranje le 1 milijona telefonov bi prihranilo dovolj energije, za napajanje kar 185 domov za celo leto. Tudi prenosne računalnike in tablice primerno reciklirajmo.

 

Kupite si platneno vrečko za trgovino

Vsi že vemo, da je plastika za enkratno uporabo velik problem, zato je skrajni čas, da si omislimo platneno ali reciklirano vrečko za večkratno uporabo. Pospravimo jo v avto ali torbico, da jo imamo vedno pri roki in je nikoli ne pozabimo doma.

 

Uporabimo e-vstopnice in vozovnice

Veliko ponudnikov že ponuja možnost e-vstopnic. Izkoristimo tehnologijo in se izognimo nepotrebni uporabi papirja.

 

Omislite si slamico za večkratno uporabo

V velikem boju proti plastiki se zdi majhna plastična slamica popolnoma nepomembna, toda slamice ljudje le redko recikliramo. V Veliki Britaniji na primer letno zavržejo več kot 8 milijard slamic. Vse več podjetij danes ponuja kovinske slamice ali slamice iz bambusa za večkratno uporabo. Zamenjajmo plastiko torej za kaj bolj okolju prijaznega.

 

Elektronski bančni izpiski in računi

Dandanes že večina ljudi uporablja elektronska sporočila. Izkoristimo jih lahko tudi tako, da namesto papirnatih računov prejemamo kar e-račune, si uredimo spletno bančništvo in bančne izpiske prejemamo elektronsko. In ko smo že pri denarju, lahko na uporabo papirja popazite tudi pri dvigovanju denarja na bankomatu. Ali res potrebujete natisnjeno potrdilo o opravljenem dvigu?

 

Baterije za večkratno polnjenje

Jedka kislina, ki jo najdemo v baterijah, na odlagališčih povzroča resne probleme, ko zaide v zemljo. Zamenjajmo navadne baterije za tiste, ki jih lahko ponovno napolnimo.

 

Bodimo inovativni pri zavijanju daril

Ob naslednjih praznikih ali rojstnih dnevih uporabite nekaj kreativnosti pri zavijanju daril. Izognite se darilnem papirju in raje uporabite časopisni papir ali pa celo kakšno tkanino, ki se lahko uporabi večkrat.

 

Pralne plenice namesto navadnih

Ali ste vedeli, da se plenica za enkratno uporabo razgrajuje kar 500 let? Poleg neverjetne količine smeti, ki nastaja ob uporabi plenic za enkratno uporabo, letno zanje posekajo tudi več kot 200 tisoč dreves. Mamice zato plenice za enkratno uporabo zamenjajte za pralne, ki bodo pripomogle ne le k zmanjšanju odpadkov, temveč boste z njimi prihranile tudi nekaj denarja. In še bonus: otroci, ki uporabljajo pralne plenice imajo manj težav z izpuščaji in se prej navadijo na stranišče.

 

Zmanjšajte ostanke hrane

Bodite bolj pozorni na to kakšno hrano kupujete in koliko jo kupite. Ne kupujte preveč, da živila ne stojijo v hladilniku in jih na koncu odvržete v smeti. Če vam kakšne jedi ne uspe porabiti, jo lahko shranite tudi v zamrzovalnik, kjer bo počakala dlje.

 

Začnite s kompostiranjem

Če le imate možnost, si omislite kompostnik. Da, kompostiranje je odlično za vrt, vendar to ni vse. Odpadki hrane in dvoriščni odpadki, ki jih lahko kompostiramo, predstavljajo kar 25 – 50 % tistega kar odvržemo, zato kompostiranje močno zmanjša količino odpadkov, ki pristanejo na odlagališčih. Kompost prispeva tudi k biotski raznovrstnosti, saj privablja vse vrste žuželk in črvov ter obogati kakovost tal.

 

Kupujte premišljeno

Tudi manjše odločitve pri nakupovanju imajo lahko velik vpliv za ohranjanje okolja. Čistila za gospodinjstvo običajno vsebujejo kemikalije, kot so dušik, fosfor in amonijak, ki zaidejo v odtoke in s tem v okolje. Zamenjajte svoja čistila za ekološka, z naravnimi izvlečki ali pa si jih pripravite kar sami doma. Soda bikarbona dela čudeže!

 


Nazaj na kategorijo NASVETI.

(Visited 324 times, 1 visits today)