LOGO_LUPA_web

11 živil in naravnih sredstev za zdravo rast las

30. avgust, 2017

Izguba las vpliva tako na moške kot ženske. Pri tem ima veliko vlogo genetika, obstajajo pa tudi drugi dejavniki, kot so hormonska neravnovesja, slabo delujoča ščitnica, primanjkljaj določenih hranil ali nezadostna cirkulacija lasišča. In medtem ko na vlogo genetike težko vplivamo, lahko zdravo rast las spodbudimo z živili, ki ponujajo vitamine in minerale.

 1. Dobite dovolj esencialnih maščobnih kislin

Esencialne maščobne kisline so specifične maščobe, ki so ključne za pravilno delovanje našega telesa. Teh maščobnih kislin telo ne more proizvajati samo, zato jih moramo zaužiti s primernimi živili. Esencialne maščobne kisline iz orehov, lanenih semen, rib in avokada so odlična hrana za naše lase.

 1. Povečajmo proizvodnjo kolagena z vitaminom C

Las obdaja kolagen, ki ga je s starostjo vedno manj. Najboljši način za ojačanje kolagena pa niso dragi medicinski postopki, vendar le vitamin C. Živila z visoko vsebnostjo vitamina C so agrumi, jagode in rdeče paprike. Kolagen pa ne okrepi le las, ampak tudi zmanjšuje gube.

 1. Ojačanje biotina

Biotin, v vodi topni vitamin, kompleksa B, spodbuja zdravje in lasišče. Biotin najdemo v oreščkih, rjavem rižu in ovsu.

lasje_web

 1. Povečajmo proizvodnjo keratina z MSM

Metilsulfonilmetan (MSM) pomaga pri proizvodnji keratina (beljakovine v laseh) in obenem krepi lasne mešičke. Dokazano je, da se ob zadostni količini uživanja MSM-ja, že v šestih tednih izpadanje las zmanjša, lasje pa rastejo hitreje. MSM najdemo v listnati zelenjavi npr. zelju. Surova zelenjava pa ga ima več kot kuhana.

 1. Jejte hrano bogato z železom

Železo je ključnega pomena za rast las. Najdemo ga v zeleno listnati zelenjavi, poru, kaši, suhem sadju, figah in jagodičju. Da pa telo lahko dobro absorbira železo, potrebuje tudi vitamin C.

 1. Dajmo svojim lasem minerale

Minerala silicijev dioksid in cink sta prav tako pomembna za rast las. Vire silicijevega dioksida vključujejo kumare, mango, fižol, zelena in šparglji. Živila z visoko vsebnost cinka pa so bučna semena, sveže ostrige, brazilski oreščki ter jajca.

 1. Rožmarin spodbuja cirkulacijo lasišča.
  Rožmarin spodbuja cirkulacijo lasišča.

  Palametto ali grmičasta palma kot dodatek k prehrani

Tudi, nam morda manj poznana, grmičasta palma pomaga lasem pri rasti. Zgodovinsko gledano naj bi palametto nekoč uporabljali zeliščarji pri izpadanju las pri moških in ženskah. Njeno moč pa potrjuje tudi študija, ki je bila objavljena v Journal of Alternative and Complementary Medicine.

 1. Pomoč pri neaktivni ščitnici

Hipotiroidizem ali hipotiroza pomeni zmanjšano funkcijo ščitnice. Povzroči lahko redčenje las. V svojo prehrano dodajte morsko zelenjavo, kot so alge (dulse, kombu) in morska trava (nori, wakame), ki so bogate z jodom. Izogibajte se pitju vode iz pipe, saj navadno vsebuje flor in klor – dve kemikaliji, ki zavirata absorpcijo joda.

 1. Pomladimo folikle z vitamini B-kompleksa

100 mg dodatka B-kompleksa dnevno lahko zmanjša redčenje las. Biotin in vitamin B6 v B-kompleksu spodbujata cirkulacijo lasišča in pomlajujeta lasne mešičke.

 1. Preprečimo lomljenje z vitaminom E

Vitamin E nahrani poškodovane lase in preprečuje lomljenje. Pomaga telesu, da izdeluje keratin v laseh in tako zmanjša poškodbe. Živila, v katerih najdemo vitamin E, so sončnična semena, mandlji, pinjole, suhe marelice, špinača in olive.

 1. Izboljšajmo cirkulacijo lasišča z eteričnim oljem rožmarina

Dodajmo nekaj kapljic eteričnega olja rožmarina v šampon, ali še bolje v kokosovo olje in z njim redno masirajmo lasišče. Eterično olje rožmarina se že tradicionalno uporablja za izboljšanje cirkulacije na lasišču.

Vir: Food maters

(Visited 10 times, 1 visits today)