11 načinov uporabe čajnih vrečk

9. novembra, 2017

Čajne vrečke lahko uporabimo na več načinov, tudi po kuhanju čaja, zato jih nikar ne zavrzimo!

1. Raje kot v koš, jih odvrzimo na kompost

Naslednjič čajne vrečke, raje kot v koš za smeti, odvrzimo na kompost. Te bodo spustile svoja hranila in celo odgnale škodljivce, obenem pa tudi pospešile proces razkroja. A preden jih vržemo na kompostni kup, ne pozabimo odstraniti kovinske sponke.

tee-704262_web2. Da bo naš dom svež

Čajni listi lahko pomagajo absorbirati vonjave, zato je to poceni trik, da se znebimo neprijetnih vonjav v sobah, hladilniku, košu za smeti in drugje. Kako to storimo? Ostanke čajnih listov posušimo, jih posujemo po preprogi, pustimo in nato posesamo, shranimo v hladilniku ali jih potresemo na dno koša za smeti.

3. Osvežilec za avto

Ustvarimo edinstven vonj in osvežimo avto. Na neuporabljeno čajno vrečko kapnimo nekaj kapljic našega najljubšega eteričnega olja in jo obesimo na ogledalo. Najbolje delujejo čaji z okusom jasmina, sivke ali mete.

4. Super hitra ustna vodica

Ob jutranjem hitenju ne pozabimo na čaj poprove mete. Čajno vrečko na hitro potopimo v toplo vodo in si z njo speremo usta. Poprova meta nam bo osvežila sapo in nas pripravila na nov delovni dan. Tudi žajbelj ali rožmarin pomagata pri svežem zadahu.

5. Očistimo mastno in zažgano posodo

Poznate situacijo, ko se lotite pospravljanja sveže posode iz pomivalnega stroja in odkrijete, da je posoda še vedno mastna, umazana in se na njej še držijo zažgani ostanki hrane? Poskusite trik s čajno vrečko! V posodo natočite vodo, vanjo vrzite že uporabljeno čajno vrečko in pustite stati čez noč. Čajna vrečka bo pomagala zmehčati umazanijo.

6. Sveže roke

garlic-1726810_640

Vsi smo imeli že izkušnjo z morsko hrano, sekljanjem česna ali katero drugo kuhinjsko sestavino, ki na naših rokah pusti neprijetne vonjave, kljub temeljitemu umivanju. Tudi tu nam čajna vrečka lahko priskoči na pomoč in osveži naše roke. Roke preprosto podrgnemo z vlažno, lahko že uporabljeno, čajno vrečko. Ta bo absorbirala vonj in odstranila smrdljive vonjave. Uporabimo lahko katero koli vrsto čaja, a bomo najboljši rezultat dobili s čajem, ki ima močan vonj, kot je poprova meta.

7. Pripravimo si dišečo kopel

Ob naslednjem sproščanju v kadi si lahko s čajnimi vrečkami pripravimo pravo dišečo oazo. Čajne vrečke obesimo na pipo in pustimo da čeznje teče voda. Uporabimo čaj kamilice, jasmina, ognjiča, rožmarina, poprove mete ali sivke.

8. Čajne vrečke za sproščanje in proti vnetjem

Čajne vrečke so odlične za pomiritev, obenem pa imajo tudi protivnetne lastnosti. Uporabimo jih lahko za utrujene oči, sončne opekline, modrice, pike žuželk, žulje … Stare čajne vrečke navlažimo z hladno ali toplo vodo, jih položimo na prizadeto mesto ali čez oči in se za nekaj minut sprostimo.

9. Vzgojimo bolj zdrave rastline

amaryllis-1984899_web

S starimi čajnimi vrečkami lahko pomagamo lončnicam, da zrastejo večje in bolj zdrave. Čajne vrečke zakopljemo pod prst na dno lončka. Te bodo zemljo obogatile s hranili ter v njej zadržale več vode.

10. Stop okužbam

Vroče uporabljene vrečke za čaj lahko pripomorejo tudi pri okužbah ran. Čajno vrečko položimo na rano. Ta bo iz nje ‘izvlekla’ okužbo in bakterije. A pozor! Nikoli ne uporabljamo ponovno uporabljene čajne vrečke dvakrat, da ne prenesemo okužbe še na druga območja.

11. Pripravimo domače barve

To je ena izmed najbolj ustvarjalnih uporab čajnih vrečk. Stare čajne vrečke lahko uporabimo za ustvarjanje rjavih, oranžnih in zelenih tonov. Z njimi lahko pobarvamo krpice, darilni papir, voščilnice in drugo. Z zelenim čajem bomo dobili zeleno barvo, s črnim čajem rjavo, z zeliščnim čajem, kot je hibiskus pa rdečo ali rožnato barvo.

(Visited 29 times, 1 visits today)