10 skandinavskih nasvetov, kako živeti 10 let dlje

10. maja, 2017

Švedski zdravnik Bertil Marklund je ugotovil, kako podaljšati življenje za desetletje. V svoji knjigi je zapisal, da gre za kombinacijo zdrave in uravnotežene prehrane, gibanja ter veselja do življenja. Zbrali smo nekaj njegovih nasvetov, ki jih velja upoštevati.

Vsak dan na sprehod

Avtor knjige priporoča 6-8 kilometrov hitre hoje dnevno. Trdi tudi, da naj bi redna telesna dejavnost zmanjšala tveganje za bolezni kar za 30 odstotkov.

Misli pozitivno!

Um odločilno vpliva na življenjske razmere. Poskušajte zmanjšati stres in skrbi, manj se jezite in odpuščajte tistim, zaradi katerih trpite.

7-urni globok spanec

Naj bo v spalnici popolna tema, vse elektronske naprave odnesite v drug prostor ter pojdite spat in se zbujajte vedno ob isti uri. Le tako si boste lahko popolnoma odpočili. Spati je potrebno nepretrgano sedem ur, privoščite pa si tudi 20-minutni spanec po kosilu.

Pod soncem

Seveda ne gre za pretiravanjem s sončenje poleti, temveč gre za vsakodnevno zmerno uživanje na soncu. Sonce namreč poveča vsebnost vitamina D v telesu in varuje pred številnimi boleznimi.

Sadje in zelenjava

Nič novega. Tudi švedski strokovnjak prisega na prehrano, bogato s sadjem in zelenjavo. Antioksidanti, vlaknine in Omega 6 so nepogrešljivi za zdravo telo.

Kava in vino

Sta kava in vino škodljiva zdravju ali ne? Za dr. Marklunda sta temeljni sestavini za daljše življenje. Pravi, da bi morali popiti tri do štiri skodelice kave dnevno in devet kozarcev vina na teden (ženske) in 14 kozarcev (moški). Svetuje, naj bo vino raje rdeče kot belo.

Vitek pas

Maščobnim obloge okoli trebuha se je treba izogniti na vsak način, saj so zdravju nevarne. Marklund priporoča nekajurni post, in sicer, med 18. uro popoldan in 12. uro naslednji dan.

Redno umivanje zob

Ta navada poleg zagotavljanja lepih zob preprečuje predvsem nastanek kroničnih vnetij, ki jih povzročajo bakterije v ustih. Zobozdravniki svetujejo ščetkanje zob povprečno vsaj dvakrat dnevno.

Optimizem velja!

Gledati svet skozi rožnata očala je tako rekoč drugo ime za dolgo življenje. Smeh med drugim zvišuje raven endorfinov v telesu in poskrbi, da pozitiva prevlada nad slabimi mislimi in skrbmi.

Čas z družino in prijatelji

Preživljanje časa s tistimi, ki jih imamo radi, ki jih cenimo in ki cenijo nas, je ključno za naš duševni mir, dobro samopodobo in nas varuje pred Alzheimerjevo boleznijo in možgansko kapjo.

Vir: www.huffingtonpost.it

(Visited 52 times, 1 visits today)