Vzgoja sadik: 10 razlogov, zakaj sami vzgojiti sadike

13. februarja, 2020
Brigita Šušteršič, Zmorem domače

Vzgoja sadik je na sporedu že februarja. Zato je sedaj pravi čas, da razmislimo o tem, kaj vse bomo letos vzgojili in kako bomo to naredili.

Vzgojimo lahko sadike zares številnih rastlin. Morda kdo pomisli, ko pa imamo na voljo toliko sadik drugje, zakaj bi se sploh trudili? Pa vam povem, da je teh razlogov kar nekaj. Poleg tega, da točno vemo, kaj smo posejali, spremljamo tudi celotni proces in se na ta način tudi vedno učimo. Pripravila sem 10 prednosti, ki jih ima domača vzgoja sadik.

1. Semena

V semenu je zapisano vse, kar rastlina potrebuje za razvoj, iz kalčka in vse do plodu. Plod pa je tisti del, ki ga pojemo. Torej ni vseeno, kakšne kakovosti je seme. Najboljša so domača, povprašajte babice, znance in sosede, letos pa si pridelajte čim več lastnih.

2. Zemlja

Spet ne vemo, kakšno zemljo uporabljajo, tisti, ki vzgajajo sadike za nas. Kako obložena je z težkimi kovinami, kaj vse je notri primešano. Mi pa imamo izbiro, da si izberemo zemljo in se o njej pozanimamo. Izbira na trgu je velika, sama pa že leta vzgajam sadike v kokosovih vlaknih.
Če se odločite za domačo, vrtno zemljo, zemljo iz krtin ali kompost, le tega dobro presitajte, da seboj ne prinesete tudi kakšne ličinke ali druge živalice, ki v zemlji sedaj počivajo.

plant-786689_640

3. Voda

Sadike potrebujejo za svojo rast ogromno količino vode. Tudi tu ne vemo s kakšno vodo, zalivajo sadike drugje.
Najboljša voda je vsekakor deževnica ali izvirska voda. To je voda, ki hrani.

4. Gnojila

Zemlja potrebuje hranila, da zelenjava lahko zraste lepa in zdrava. Vsekakor posegajte po organskih gnojilih, ki so primerni za ekološko kmetovanje, če slučajno nimate svojega komposta. Le tega pa začnite delati in shranjevati čim prej. Kompost je vrtno zlato.

5. Prihranek

Prihranek je predvsem večji, če vzgajamo večjo količino sadik. Pozna pa se tudi že pri manjših količinah. Če imamo svojo zemljo, svoja semena in lončke, ki jih imamo shranjenen od prejšnjih let, pa za to prijetno opravilo ne odštejemo drugega, kot svojega časa.

6. Proces rasti

Da vidimo ta proces, kako posadimo seme in hodimo dan za dnem gledati, kdaj bo kaj vzklilo, to je neprecenljivo. Kako iz malega semena, zraste močna rastlina, ki nas nahrani. In ko pri vsem tem sodelujejo še otroci, potem vem, da smo na pravi poti. Na poti, za boljšo prihodnost, za vse nas.
In delo z zemljo in sadikami, pomirja, čas mine prehitro, ko lahko za nekaj časa pobegnemo v ta svet.

macro-1840261_640

7. Škodljivci

Eden izmed glavnih dejavnikov, da se zares splača gojiti svoje sadike je tudi, da nam škodljivci ne morejo narediti tako velike škode, kot takrat, ko nekaj posejemo. Ko seme skali, nam ponavadi so to polži, pojedo že male kalčke in setev moramo opraviti znova.
Tako pa imamo sadike lepo pod nadzorom v steklenjaku in jih na vrt presadimo, ko so za to že dovolj močne in zrele. Te potem morebitni napad s strani škodljivcev, lažje preživijo. Kaj hitro tudi ugotovimo, da so na delu tudi polži in se ustrezno obranimo tudi pred njimi.

8. Zgodnji pridelek

Ker lahko sejemo že bolj zgodaj, zaradi nadzorovanih temperatur, imamo možnost, da bomo pridelali določene zelenjave bolj zgodaj. Nam to veliko pomeni, saj nam spomladi počasi že začne primanjkovati zelenjave. Tako pa je vsaka solata, vsako zelje, grah in korenje, še kako pomembno.

Če sejemo zgodnje zelje že februarja, ga marca presadimo na vrt in konec maja že lahko uživamo mlado zelje. Zato je vredno.

white-cabbage-2770028_640

9. Lažja razporeditev po vrtu

Ko presajamo sadike po vrtu, imamo nad tem popolni nadzor, točno lahko načrtujemo, prilagodimo in presadimo. Če dobro kolobarimo, potem nikoli ne ostane veliko prostih mest. Že takoj, ko pojemo solato, pride tik ob njeno mesto že nova sadika.

10. V prednosti pred pleveli

Sadika pride na vrt že dovolj velika in pleveli je ne morajo zadušiti. Prav tako pa vedno, preden presadimo sadiko, razplevelimo in uredimo gredo. Super je tudi, da jo zastremo in tako še podaljšamo rast plevelu.

 


Vas zanima več? Delavnica Vzgoja sadik – že danes!

Na voljo pa je tudi še nekaj izvodov priljubljenega dnevnika za vse vrtnarje in vrtičkarje: Vrtnarski dnevnik!

(Visited 126 times, 1 visits today)