Naravno nad čebulne škodljivce

9. april, 2016

Kako se rešiti težav pri vzgoji čebule, kot so povešeno listje, prehitro uhajanje v cvet in čebulni škodljivci?

Čebulna muha

Čebulna muha je na videz zelo podobna hišni muhi. Ogrožene so vse čebulnice, torej čebula, por, šalotka, drobnjak, stoletna čebula in česen. Odrasla samica čebulne muhe leže jajčeca v spodnje dele rastline gostiteljice. Iz jajčec se razvijejo belkaste breznoge ličinke, ki vrtajo v čebulo, se hranijo z notranjimi tkivi in delajo škodo. Nato se v tleh zabubijo.

Znaki napada čebulne muhe so povešeni in porumeneli listi, mlade sadike pogosto propadejo, starejše pa slabše rastejo in se ne razvijajo. Podzemni deli so mehki in neprijetnega vonja. Napadene rastline z lahkoto izpulimo iz zemlje.

Čebulna muha ima tri rodove na leto. Prvi je že v začetku aprila, drugi do sredine maja in tretji septembra in oktobra. To je dobro vedeti, saj lahko ukrepamo in posevke pred napadi zavarujemo z varovalno mrežo, ki jo položimo na rastline takoj, ko jih posadimo. Uporabimo lahko vrtnarsko kopreno ali goste stare zavese. Tkanino položimo prek lokov, da se ne dotika rastlin, ob dnu pa jo dobro zakopljemo v tla. Pazimo, da nikjer ne pustimo niti majhne špranjice, saj muha zelo dobro voha in bi hitro našla pot do posevka. Če v jeseni sadimo čebulo šele konec oktobra, se izognemo zadnji generaciji odlaganja jajčec čebulne muhe.

Čebulo sadimo v mešane posevke s korenjem, zeleno, peteršiljem in pastinakom. Tla škropimo s čajem iz rmana in
vratiča. Seveda ne pozabite na kolobar, saj bube prezimijo v tleh.


Z rabarbaro in čajem iz korenjevih listov proti čebulni muhi

  • Liste rabarbare, naj jih bo približno pol kilograma, narežemo na manjše kose, prelijemo z 2,5 litri vode in pustimo stati 24 ur. Nato vse skupaj pol ure kuhamo na blagem ognju. Ohladimo, precedimo in uporabljamo nerazredčeno. Pripravek deluje tudi proti gosenicam in ušem.
  • 100 g korenjevih listov (tudi cvetov) narežemo na manjše kose in prelijemo z dvema litroma vrele vode.
    Pustimo, da se ohladi, precedimo in zalivamo po ogroženih rastlinah. Pripravek lahko shranimo – v temnem in hladnem prostoru.

Stebelne in čebulne ogorčice

Posledice napadov v tleh živečih škodljivcev, stebelnih in čebulnih ogorčic, so nabrekli in iznakaženi listi. Mlade rastline hitro propadejo, starejše pa imajo mehke čebule, ki niso primerne za skladiščenje. Širok kolobar je osnova za preprečitev napadov teh škodljivcev.

Na zmanjšanje števila ogorčic v tleh delujejo cvetlice vrtni ognjič, žametnica in kapucinka, rastline za zeleno gnojenje – bela gorjušica in oljna redkev ter zalivanje s pripravkom iz vratiča.


Z vratičem proti ogorčici

  • 300 g vratiča (uporabimo celo rastlino) ali 30 g posušene rastline namočimo v 10 l vode in pustimo stati 24 ur. Nato pol ure kuhamo na blagem ognju. Ko se tekočina ohladi, precedimo in razredčeno z vodo v razmerju 1:3 polivamo po tleh.

Težave povezane z nepravilno nego

  • Povešeno listje, ki je temnejše zelene barve kot običajno, je posledica premočnega gnojenja s svežim gnojem, oziroma je v tleh preveč dušika. Posevek lahko rešimo tako, da gnojimo z gnojili, ki vsebujejo veliko kalija. Lesni pepel je bogat s kalijem, gnojilo pa lahko naredimo tudi iz navadnega gabeza.
  • Prehitro uhajanje v cvet je običajno posledica prezgodnjega sajenja, sajenja v prehladni pomladi, vzrok pa so lahko tudi prerahla tla. Cvetna stebla nemudoma porežemo, čebulo pa čim prej porabimo, saj se slabo skladišči.
  • Dvojni čebulčki, ki zrastejo iz ene čebule, so posledica dolgotrajne suše, slabih nerodovitnih tal ali nepravilnega časa setve.

Gnojilo iz navadnega gabeza

  • 0,5 kg gabezovih listov, ki jih poprej razrežemo na manjše kose, namočimo v pet litrov postane vode (ali deževnice) in pustimo stati. Tekočina se bo po nekaj dneh začela peniti in vreti, pa tudi vonj ne bo ravno prijeten. Ko se tekočina neha peniti, jo precedimo, razredčimo z vodo v razmerju 1:10 in zalivamo po gredah.

 

Jerneja Jošar, uni. dipl. ing. agronomije

 

 

(Visited 13 times, 1 visits today)