Zimske aktivnosti na Jezerskem

5. januarja, 2018
Foto: TIC Jezerko

Goli vrh ni najbolj poznan vrh na Jezerskem, a lahko se pohvali s čudovitimi razgledi. Po poti, ki nas približno uro in pol vodi skozi gozd, pridemo do razpotja na opuščeni Jenkovi planini, kjer se usmerimo levo (desno Velika baba), nato pa nas strma pot vodi po jugovzhodnih pobočjih Golega vrha.

Foto: TIC Jezerko
Foto: TIC Jezerko

Kmalu se dvignemo nad gozdno mejo in pred seboj zagledamo 1787 metrov visoki vrh, s katerega se vidijo severna ostenja Grintovcev, Košuta, Storžič, Jezersko in Velika baba.

Foto: Primož Šenk
Foto: Primož Šenk

Tu se lahko naužijemo miru in pristne alpske lepote. Jezersko je s svojo neokrnjenostjo in odmaknjenostjo tudi pravi raj za ljubitelje narave. Tu si lahko pogledamo Ankova slapova, Ledenik pod Skuto, Planšarsko jezero, Izvir reke Kokre, 570 let staro Makekovo tiso in si natočimo zdravilno izvirsko vodo.

Če nam na poti iz Golega vrha ostane še kaj energije, lahko tu tečemo na smučeh na 15 km tekaških prog, otroci se lahko sankajo in drsajo, doživimo lahko ‘biowatching’ in foto lov in se okrepčamo na eni izmed domačij.

Foto: TIC Jezersko
Foto: TIC Jezersko

Brezplačen tek na smučeh na Jezerskem

Tek na smučeh ima na Jezerskem že zelo dolgo tradicijo. Ob primerni količini snega lahko obiskovalci tu tečejo na smučeh po vseh travnikih na ravninskem predelu Zgornjega Jezerskega – od Planšarskega jezera do konca doline pri turistični kmetiji Ancelj. Petnajst kilometrov skrbno urejenih prog je primernih za vse starostne kategorije in vse tipe tekačev; od najmlajših začetnikov do izurjenih rekreativcev. Aktivnost je za vse obiskovalce brezplačna, aktualne informacije o progah in vremenskih razmerah so dostopne v Turističnem informacijskem centru Jezersko, na Šenkovi domačiji pa je možna tudi izposoja tekaške opreme.

Foto: TIC Jezersko
Foto: TIC Jezersko

 

Petra Nastran, Barbara Rudolf

(Visited 118 times, 1 visits today)