Vodna bogastva Triglavskega narodnega parka

17. avgusta, 2018
Korita Mostnice (Foto: Aleš Zdešar, www.slovenia.info)

Slovenija je zelo vodnata dežela in tako je tudi v Triglavskem narodnem parku, ki je bogato s potoki in jezeri. Za vas smo naredili kratek izbor, ki v teh toplih dneh vabi na osvežitev ob čisti vodi in svežem zraku.

Tolminska korita

Foto: Foto Video Coppo di Marco Coppo, www.slovenia.info
Foto: Foto Video Coppo di Marco Coppo, www.slovenia.info

Tolminska korita se zajedajo tudi do 15 metrov globoko med razmaknjene bregove, ki so ponekod široki le dva metra. Korita se začnejo pri vasi Soča, končajo pa na začetku doline Lepena. So najnižja in verjetno najlepša vstopna točka v Triglavski narodni park. Krožna pot je dolga 2 km in vodi skozi divja korita Tolminke in Zadlaščice, ki se zlijeta v edino sotočje v koritih na ozemlju Slovenije. Na poti boste lahko videli zagozdeno skalo Medvedovo glavo, Hudičev most in termalni izvir, Dantejevo jamo ter že omenjeno sotočje.

Korita Mostnice

Foto: Mitja Sodja / Turizem Bohinj, www.slovenia.info
Foto: Mitja Sodja / Turizem Bohinj, www.slovenia.info

Korita Mostnice se nahajajo v zgornjem delu doline Voje ter so poznana po svojih slikovitih tolmunih in trojnem slapu. Če boste pozorni, boste v strugi našli tudi slončka, ki ga je voda izklesala v kamen. Pot ob koritih vodi od Hudičevega mostu do izhoda blizu planinske koče na Vojah. Ob sprehodu ob Mostnici vas bo ob poti očaral pogled na 21 metrov visok Srednji enopramenski slap.

Slap Peričnik

Foto: Nea Culpa d.o.o., www.slovenia.info
Foto: Nea Culpa d.o.o., www.slovenia.info

Slap Peričnik je nastal po umiku ledenika iz doline Vrata in tako je potok Peričnik začel padati čez konglomeratno steno. Njegov pramen je dolg 52 metrov in je eden redkih prostopadajočih slovenskih slapov. Do njega vodi označena pot iz Mojstrane, po kateri se je najbolje odpraviti peš ali s kolesom. Višje se nahaja še njegov manjši brat, Zgornji Peričnik, ki pada 16 m globoko.

Soška pot

Foto: Nea Culpa d.o.o., www.slovenia.info
Foto: Nea Culpa d.o.o., www.slovenia.info

Soška pot je 25 kilometrov dolga parkovna pot, ki teče od izvira Soče do Bovca. Poteka po nezahtevnem ravninskem terenu in je zato primerna tudi za otroke, dolžino in etape pa si lahko poljubno prilagodite. Za lažjo organizacijo velja še podatek, da je v poletnih mesecih na voljo avtobusni prevoz iz Bovca do Kranjske Gore. Na zares prelepi poti, ki je del mednarodne poti Alpe Adria Trail, boste videli značilne viseče mostove čez Sočo, Korita Mlinarice, Alpski botanični vrt Juliana, mala in velika korita Soče ter korita pri Kršovcu.

Foto: Domen Grӧgl, www.slovenia,info
Foto: Domen Grӧgl, www.slovenia,info

Vsak četrtek ob 9. uri zjutraj z izhodiščem ob Koči pri izviru Soče, pa lahko z vodnikom spoznavate naravno in kulturno dediščino z avtentično predstavitvijo Soške doline in njenih prebivalcev. Prijave sprejemajo en dan prej do 12. ure. na trnp.trenta@tnp.gov.si ali na telefonsko številko 05 3889 330.

Petra Nastran

(Visited 122 times, 1 visits today)