Velikonočnice na Ponikvi so se že razcvetele v vsej svoji lepoti

10. marca, 2020

Velikonočnice na Ponikvi so se že razcvetele v vsej svoji lepoti. Velikonočnica s svilnato žametnim stebelcem in vijoličastim cvetjem pritegne pozornost vsakega ljubitelja narave. Prav zaradi svojega videza je močno izpostavljena iztrebljanju, posledično je že ogrožena in zaščitena rastlinska vrsta v Sloveniji. V vsej svoji lepoti se razcveti februarja, marca ali aprila – odvisno od vremena.

Velikonočnica spada v rastlinsko družino zlatičnic in rod kosmatincev. Cvet je svetlo vijoličast, z več kot petimi cvetnimi listi, veliko prašniki in pestiči. Lističi ščitijo cvet, preden se razcveti. Steblo je visoko 5 do 30 cm. Plod je orešček z dolgim dlakavim kljuncem. Vsa rastlina je porasla s svilnatimi dlačicami, ki jo ščitijo pred mrazom.

Le štiri rastišča velikonočnice

Velikonočnica z gosto dlakavim, zvončastim cvetovom vijoličaste barve sodi v rod kosmatincev in cveti zgodaj spomladi, v polnem razcvetu je običajno v času velike noči, letos že nekoliko prej. “Rastišče v Boletini pri Ponikvi v občini Šentjur je veliko 1,7 hektarja in največje od štirih danes znanih rastišč velikonočnice v Sloveniji. Domačini so velikonočnico občudovali že pred zaščito v sredini devetdesetih let, a takratni lastniki zemljišča niso imeli veliko posluha za zaščito rastline, kar se je začelo celovito urejati leta 2006, ko je občina odkupila celotno zemljišče rastišča in prek razpisa oddala koncesijo urejanja, vzdrževanja in informiranja TOD Ponikva. Število velikonočnic se giblje med 800 in 1.700 primerki. Prostovoljci postavimo zaščitno vrvično ograjo in jo po cvetenju tudi odstranimo, postavimo in kasneje odstranimo informacijski kiosk za dežurstvo ter vodimo, informiramo in pazimo na dogajanje na rastišču ob sobotah in nedeljah, ob najavi tudi vodimo skupine obiskovalcev med tednom. Ogled je možen do vrvične ograje, ki ločuje oz. ščiti travniški del z rožami. Na enem delu pa je pot speljana tako, da omogoča bližnje srečanje obiskovalcev z velikonočnico in s tem tudi fotografiranje,” razloži Zlatko Zevnik, predsednik Turistično olepševalnega društva Ponikva.

Bomo v gorah občudovali le še plastične cvetove?

Rastišče v Boletini na Ponikvi urejeno za obiskovalce

Rastišče v Boletini se nahaja 1 km od cerkve sv. Martina na Ponikvi, po cesti v smeri proti Šentvidu, mimo naravne vaške biološke čistilne naprave. Med tednom so obiskovalcem na voljo informativne table, ob sobotah in nedeljah pa med 9.00 in 17. 30 uro organizirajo dežurstvo in vodenje organiziranih skupin (10 in več pohodnikov).

Turistično olepševalno društvo Ponikva prosi vse obiskovalce, da se držijo pravil in tako prispevajo k ohranjanju te redke, zaščitene rastline. Ob rastišču so obiskovalcem na voljo prospekti in spominki.

Za voden ogled je možna najava na tel. številko: 031-704-980.

Vir: TOD Ponikva, Turizem Šentjur

(Visited 286 times, 1 visits today)