Velenje: po sledeh premogovništva

30. marca, 2017
Foto: Kavčnik Aleksande (vir: Zavod za turizem Šaleške doline)

Velenjčani s ponosom še danes ohranjajo rudarsko tradicijo, zato so nas na Zavodu za turizem Šaleške doline ob raziskovanju Savinjske povabili na izlet, s katerim zajemajo bistvo turistične ponudbe, ki temelji na preteklosti in sedanjosti teh krajev.

Velenjski grad in Muzej Velenje

Ob prihodu v mesto nas bosta pozdravila mogočni Velenjski grad in pod njim skrita Vila Bianca. Tik za Vilo Bianco boste našli prvo postojanko Pozojeve grajske poti, ki nas popelje do štirih gradov v okolici mesta – Velenjski grad, grad Šalek, Ekenštajn in Turn. Pot lahko v celoti prehodimo in v pretežnem delu tudi prekolesarimo.

Ob tabli Pozojeve grajske poti, ob Vili Bianci, najdemo stopnice, ki vodijo do vrha grajskega griča, kjer domuje Muzej Velenje. Med enournim ogledom muzeja si bomo ogledali, kako se je Velenje razvilo v mesto, spoznali afriško kulturo, pokukali v Kunigundin vodnjak, raziskali življenje v srednjeveški dolini gradov in odkrili fosilne ostanke Velenja. Iz grajskega obzidja je čudovit razgled na celotno Šaleško dolino – Golte, Šoštanj, Smrekovec, jezera, kompleks multinacionalke Gorenje in na moderno mestno središče.

Muzej premogovništva Slovenije

Ker je Velenje znano po premogovništvu, nikakor ne smemo zamuditi priložnosti, da se iz Muzeja premogovništva Slovenije z dvigalom ter rudarskimi čeladami in pravo rudarsko malico v žepu odpravimo v podzemne rove rudnika. Tam bomo spoznali, kako je potekalo delo rudarjev nekoč, in kako poteka danes.

Vrtičkarsko naselje in Velenjsko jezero

Mnoge pa bo v Velenju očaralo tudi nenavadno vrtičkarsko naselje z 250 lesenimi hiškami, brez električne energije, s skupnimi toaletami in S čisto pravimi sprehajalnimi ulicami, med katerimi je tudi Palčkova ulica. Izlet sklenemo ob Velenjskem jezeru.

Kristina Žnidar

(Visited 17 times, 1 visits today)