Vasica Idrsko – skriti kotiček v dolini Soče

24. januarja, 2017
Pogled na Kobarid in naselji Mlinsko ter Idrsko (Foto: LTO Sotočje – TIC Kobarid)

Slaba dva kilometra jugovzhodno od Kobarida, ob vznožju Matajurja, najdemo majhno vasico Idrsko, ki ponuja enega najlepših pogledov na Krn.

idrsko 2
Nagnjena cerkev svetega Tomaža (Foto: LTO Sotočje – TIC Kobarid)

 

Pestra zgodovina …

Prva omemba naselja sega v leto 1084, v prvi polovici 16. stoletja pa je bilo območje na meji med Avstrijo in Beneško republiko. Čas prve svetovne vojne je prinesel boje med Avstro-Ogrsko in Italijo, med drugim tudi ‘prodor pri Kobaridu’, ko je nemška divizija zavzela Kobarid z okoliškimi vasmi. Območje je potresno zelo aktivno, močnejši potresi pa so vas in širše območje prizadeli v letih 1976, 1998 in 2004.

V naselju najdemo cerkev svetega Tomaža, ki je bila zgrajena leta 1765, leta 1861 pa je bil postavljen zvonik. Njena posebnost je nagnjenost proti Matajurju, saj je zgrajena na mehkih tleh.

 

 

 

 

 

…in pester izlet

Idrsko leži znotraj doline reke Soče, ki omogoča tudi muharjenje – lovljenje rib z vabami »muhe.« V bližnjem Kobaridu lahko obiščemo Kobariški muzej, zasebni vojni muzej Idrsko ali pa se odpravimo po Kobariško zgodovinski poti in si ogledamo tudi kaverne na Kolovratu.

 

Kristijan Horvat

(Visited 350 times, 1 visits today)