Valvasorjev dom pod Stolom (1181 m)

23. avgusta, 2018
Foto: Valvasorjev dom

Slovenci smo veliki ljubitelji gora. Kam se v planinah zateči na dobro malico in kje prenočiti, ko gremo na večdnevno turo?

Valvasorjev dom pod Stolom, ki je odprt vse dni v letu, je bil s strani obiskovalcev izbran za ‘Najbolj priljubljeno planinsko kočo’ leta 2014 in lani. Dom stoji na terasi v južnem pobočju Belščice, ki je severozahodni del Stolovega masiva. Tu je bilo prvotno rudarsko upravno poslopje, danes pa sodobna planinska koča, v kateri je 47 ležišč. V gostinskem prostoru je 75 sedežev, točilni pult, pri mizah pred domom pa še 50 sedežev. V domu so v vsaki etaži stranišče, umivalnica in tuši s toplo in mrzlo vodo, elektrika, radijska zveza in mobitel. Dom ima certifikat družinam prijazna planinska koča, upravlja ga Planinsko društvo Radovljica, ki predlaga rezervacijo vsaj en teden pred obiskom.

Za prste oblizniti: V Valvasorjevem domu lahko pokusimo odličen ‘štrudelj’ (tako jabolčni kot skutin z gozdnimi sadeži), štruklje, domač kruh, ajdove krape, od enolončnic pa bograč, babudrovo presenečenje … »Gostom, ki jim bodo naše jedi všeč, z veseljem zaupamo tudi recept,« doda oskrbnik.

»Gostje pohvalijo urejenost doma in okolice, odlično kuhinjo, poznavanje okoliških poti, pomoč pri izbiri daljših in krajših tur v naši okolici – lokacija za lahke izlete ali daljše vzpone v visokogorje Karavank je odlična,« pove Aleš Štefe, oskrbnik Valvasorjevega doma.

Zanimivejše ture:

  • Stol – 2 uri in 30 minut,
  • Vajnež,
  • Tinčkova koča.

valvasorjev-dom-2


Glede odprtosti koč, vremena v gorah in varnosti dostopa ne zagotavljamo aktualnih informacij. Pred odhodom v gore se obrnite na posamezno kočo ali na Planinsko zvezo Slovenije: www.pzs.si.

(Visited 10 times, 1 visits today)