Proračunska sredstva za gradnjo novih planinskih koč na Korošici in Okrešlju

22. novembra, 2019
Požar na Korošici je oktobra 2017 uničil Kocbekov dom (foto Beno Karner)

Na včerajšnji seji Državnega zbora RS so poslanci na prošnjo Planinske zveze Slovenije (PZS) za pomoč pri sanaciji škode pogorelih planinskih koč soglasno sprejeli amandma k proračunu za leto 2020, da se nameni finančna sredstva za obnovo Kocbekovega doma na Korošici in Frischaufovega doma na Okrešlju, v okviru česar bo planinska organizacija prihodnje leto prejela 400 tisoč evrov.

Ocenjena sredstva za novogradnjo obeh planinskih koč v Kamniško-Savinjskih Alpah so milijon in pol evrov, planinci so s članarino v planinski organizaciji v letu 2019 prispevali dobrih 45 tisoč evrov, PZS dodatnih 20 tisoč evrov, PD Celje Matica pa je odprl tudi poseben transakcijski račun za prostovoljne prispevke.

“V Planinski zvezi Slovenije z veseljem sprejemamo odločitev Državnega zbora RS, da v pravkar sprejetih proračunih nameni finančna sredstva za sanacijo škode pogorelih planinskih koč – Kocbekovega doma na Korošici in Frischaufovega doma na Okrešlju. Posebej nas veseli, da je ta predlog podprlo vseh 90 poslank in poslancev državnega zbora, kar kaže na to, da je planinstvo resnično tisto, ki povezuje Slovence vseh generacij in političnih prepričanj. Zato se vsem poslankam in poslancem ter vodjem poslanskih skupin, ki so posebej pripomogli, da je prošnja planinske zveze doživela takšno naklonjenost in podporo, iskreno zahvaljujemo. Čeprav obstaja možnost, da bodo morali poslanke in poslanci (ob morebitnem vetu v DS) o proračunu ponovno glasovati, verjamemo, da bodo svojo podporo slovenskemu planinstvu izkazali tudi v tem primeru,” odločitev poslancev pozdravlja podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen.

Temelji za celovito sanacijo

“S tem so postavljeni veliko bolj realni temelji za začetek celovite sanacije škode obeh pogorelih planinskih domov, s tem pa tudi odgovornost Planinskega društva Celje Matica in Planinske zveze Slovenije, da se je tako gradbeno kot finančno lotimo z ustrezno organiziranostjo ter jo izvedemo kar najbolj racionalno in učinkovito. Naloga je zahtevna, saj je trenutno stanje pri izdelavi projektne in gradbene dokumentacije za Kocbekov dom v sklepni fazi; za Frischaufov dom pa obstaja za zdaj samo želja PD Celje Matica, da bi se gradil prednostno. Vse te dileme moramo v najkrajšem času razčistiti in sprejeti najbolj racionalne odločitve, ki smo jih glede na časovne roke, razpoložljiva finančna sredstva in kratko gradbeno sezono sposobni uspešno izvesti. Glede na izražen interes posameznih potencialnih sponzorjev in donatorjev – dobaviteljev gradbenega materiala in opreme – je tudi tukaj še veliko možnosti za pridobivanje dodatnih sredstev. V planinski zvezi smo pripravljeni pri vseh teh odločitvah in aktivnostih tudi dejavno sodelovati, k čemur nas odločitev državnega zbora še posebej zavezuje. Zato z velikim optimizmom pričakujemo tudi konstruktivno sodelovanje PD Celje Matica, saj vsi skupaj nosimo odgovornost za uspešno sanacijo škode. Že v naslednjem tednu bomo začeli konkretne aktivnosti, tako da na vse, v tem trenutku še odprte dileme, čim prej dobimo ustrezne odgovore in potem vso energijo usmerimo v gradnjo,” še dodaja Eržen.

Ideja zasnova novega Kocbekovega doma na Korošici (foto Manca Ogrin)

Potem ko so ognjeni zublji pred dvema letoma uničili Kocbekov dom na Korošici, je PD Celje Matica v začetku novembra doletela nova nesreča. Pogorel je Frischaufov dom na Okrešlju, njihov drugi dom in priljubljena koča med planinci, alpinisti in tudi turisti, kar je velik udarec tako za celjsko planinsko društvo, kot tudi za slovensko planinstvo, ki je v dobrih dveh letih ostalo brez dveh planinskih domov v Kamniško-Savinjskih Alpah na trasi Slovenske planinske poti. Kriminalisti celjske policijske uprave so 16. novembra opravili ogled pogorišča Frischaufovega doma na Okrešlju nad Logarsko dolino. Po podatkih policije naj bi dom pogorel zaradi napake na električni napeljavi, zato je tuja krivda za požar izključena. Isti dan je PD Celje Matica organiziral tudi delovno akcijo čiščenja pogorišča na Okrešlju, v kateri je sodelovalo več kot 50 alpinistov in drugih prostovoljcev iz vse Slovenije.

Frischaufov dom na Okrešlju popolnoma uničen po požaru novembra 2019 (foto Rock Ošep)

Finančna sredstva, potrebna za novogradnjo obeh planinskih koč v Kamniško-Savinjskih Alpah, so ocenjena na milijon in pol evrov. Planinska zveza Slovenije je že lani za pripravo projektne dokumentacije namenila 20 tisoč evrov, iz prispevka članarine, ki je bila za odrasle člane planinske organizacije v letu 2019 višja za en evro namenskih sredstev za gradnjo nove planinske koče na Korošici, so slovenski planinci letos zbrali dobrih 45 tisoč evrov in po sklepu Upravnega odbora PZS bodo tudi v letu 2020 s članarino prispevali namenski evro za gradnjo planinskih domov na Okrešlju in Korošici. PD Celje Matica je odprl tudi poseben transakcijski račun pri Abanki Celje in bodo hvaležni za vse prostovoljne prispevke: TRR: 0510 0801 6743 162. Urejajo tudi možnost SMS-donacij.

 

Vir: PZS

(Visited 89 times, 1 visits today)