Pobeljene Višarje

11. decembra, 2019
Petra Nastran; fotografije: Petra Nastran

Nekateri vrhovi so nam enostavno ljubi in nekaj posebnega se zgodi ob našem prvem obisku. Tako se sama vedno znova vračam na tromejo med Slovenijo, Italijo in Avstrijo, kjer se nahajajo 1766 metrov visoke Višarje ali po italijansko Monte Lussari.

Že cel teden so me vabile z zimsko idilo, ki sem jo občudovala na spletni kameri. Konec tedna je bil končno sončen, noge pa so že nestrpno spraševale, kdaj jih bom spet utrudila.

V zgodnjem jutru me je pot vodila preko Lesc, Kranjske gore, Rateč, čez mejo v Trbiž in naprej do nekaj kilometrov oddaljenih Žabnic (it. Camporosso), kjer sem parkirala gondolo. Kot informacija: ta je spet začela obratovati dan prej, v soboto, 7. decembra.

Hladen in oster zimski zrak je napolnil moja pljuča, ko sem se začela vzpenjati po poti, ki se je v pol ure spremenila v sneženo. Končno nekaj zime, sem si rekla in uživala v nepopustljivi strmini.

Vrh me je pričakal v obilju sonca ter kristalnih razgledov okrog in okrog. Obiskovalcev še ni bilo veliko, zato se je dalo najti kotiček miru. Ponovno se mi je potrdilo: Višarje so pravljične, pobeljene pa kot iz drugega sveta.

(Visited 208 times, 1 visits today)