Ljubim gore, berem gore

10. decembra, 2019

Že tretje leto tudi v Slovenskem planinskem muzeju v sklopu mednarodnega dneva gora pod pokroviteljstvom Alpske konvencije praznujejo alpsko kulturno dediščino.

“Ob 17. uri v sodelovanju s Turističnim društvom Dovje-Mojstrana predstavljamo Triglavske pripovedke in napovedujemo ponatis knjige z istim naslovom domačega avtorja Mirka Kunšiča. Ob 18. uri pa sledi predstavitev odprav in članov ter srečanje slovenskih alpinistov ob obletnici Jugoslovanske alpinistične himalajske odprave na Kangbačen leta 1965 in 50 let odprave JAHO III na Anapurno leta 1969,” povedo v muzeju.

Letos namreč mineva štiri desetletja od prvega slovenskega oz. takrat še jugoslovanskega vzpona na Everest, najvišjo goro sveta, a velikih uspehov slovenskih alpinistov v Himalaji ne bi bilo brez učnih let slovenskega himalajizma, v katera lahko štejemo prve tri jugoslovanske alpinistične himalajske odprave (JAHO), leta 1960 na Trisul, leta 1965 na Kangbačen in leta 1969 na Anapurno II in Anapurno IV, od katere letos mineva pol stoletja. Ob obletnici odprav na Kangbačen in Anapurno bo 11. decembra 2019 ob 18. uri v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani posebna slovesnost.

Vir: PZS, SPM

(Visited 99 times, 1 visits today)