Dolina Soče: Kobarid z dih jemajočo naravo in zanimivo zgodovino

8. junija, 2018
Petra Nastran
Foto: Aleš Fevžer www.slovenia.info)

Dolina Soče poteka ob reki Soči od severozahodne Slovenije do Goriške, kjer preide v široko ravnino. Obsega občine Bovec, Kobarid in Tolmin, ki skupaj tvorijo privlačno destinacijo za oddih ter uživanje v naravnih, kulturnih in zgodovinskih znamenitostih. Tokrat smo obiskali Kobarid, ki je mesto in ime istoimenske občine, od Ljubljane oddaljene približno 120 km.

Kobarid leži v Kobariški kotlini, ki je razširjen del soške doline, ki je nastala na mestu, kje reka Soča zapusti alpski svet ter se združi s Starijskim podoljem, kar Kobaridu daje ugodno lego ter povezave z Novo Gorico, Čedadom, Vidmom ter Trbižom. Mestu dajejo zavetje okoliška gorovja Stola, Matajurja in Krna.

Kobariška zgodovinska pot

Po znamenitostih Kobarida nas bo vodila pet kilometrov dolga zgodovinska pot, na kateri si lahko ogledamo mnoge naravne in zgodovinske zanimive točke.

Foto: Jošt Gantar
Foto: Jošt Gantar (www.slovenia.info)

Italijanska kostnica

Kostnica na Gradiču, v katerih je pokopanih 7014 italijanskih vojakov, je edina kostnica padlih italijanskih vojakov v Sloveniji in jo je leta 1938 odprl Benito Mussolini. Oblikovana je v obliki osmerokotnika, na njej pa so napisana imena, priimki ter čini pokojnih vojakov. Na sredini kostnici stoji cerkev Sv. Antona iz 17. stoletja.

Foto: Boris Pretnar - www.slovenia.info
Foto: Boris Pretnar (www.slovenia.info)

Tonovcov grad

Od kostnice hodimo po lepi gozdni poti do Tonovcovega gradu, arheološkega najdišča, kjer so našli ostanke naselbine iz kamene ter železne dobe, na hribu pa tudi ostanke iz obeh vojn. Po navzdol vzpenjajoči cesti pridemo do jarkov tretje obrambne črte, ki je tu zapirala prehod po dolini Soče.

Brv čez Sočo

Brv čez reko Sočo je dolga 52 metrov in je bila na novo zgrajena leta 1998, na istem mestu kot prvotna iz prve svetovne vojne. Za hip se ustavimo na brvi in občudujmo smaragdno reko pod seboj ter bele gore nad Kobaridom.

Foto: Boris Pretnar www.slovenia.info)
Foto: Boris Pretnar (www.slovenia.info)

Slap Kozjak

Na koncu brvi čez Sočo zavijemo levo ter pridemo do enega najlepših slapov, slapa Kozjek. S 15 metrskim pramenom pada v modro-zelen tolmun in v skalnem amfiteatru ustvarja posebno vzdušje.

Foto: Foto Video Coppo di Marco Coppo
Foto: Foto Video Coppo di Marco Coppo (www.slovenia.info)

Napoleonov most

Po kamnitem mostu, zgrajenem leta 1750, so Napoleonove čete korakale proti Predelu in od tu je most dobil ime. V 2. svetovni vojni je odigral pomembno vlogo v bitki za obrambo Beneške republike, danes pa z njega občasno potekajo skoki v Sočo.

Foto: Jošt Gantar www.
Foto: Jošt Gantar (www.slovenia.info)

Kobariški muzej

Kobariški muzej je bil ustanovljen leta 1990 z namenom ohranjanja, raziskovanja in predstavljanja prve svetovne vojne ter posebno soške fronte. Je prejemnik najvišjega državnega muzelskega priznanja, muzejske nagrade Sveta Evrope, bil je nominiran tudi za najboljši evropski muzej.

Foto: Boris Pretnar
Foto: Boris Pretnar (www.slovenia.info)

Razlogov za obisk Kobarida je tako res veliko in še posebno je mikaven pred začetkom glavne sezone, ko boste tam lahko ujeli še kakšen miren kotiček. Po ogledu znamenitosti, pa vas čaka še največja med njimi – reka Soča, ki vabi na osvežitev v kristalno modri vodi.

Foto: Boris Pretnar
Foto: Boris Pretnar (www.slovenia.info)
(Visited 559 times, 1 visits today)