Kamnita miza v Žireh

20. maja, 2017
Foto: Borut Šorli

Južno od Žirov sredi gozda stoji zanimiva naravna znamenitost: skalnata konstrukcija narave , ki je videti kot kamnita miza.

Foto: Borut Šorli
Foto: Borut Šorli
Foto: Marjan Pišljar
Foto: Marjan Pišljar

Tu so tudi ostanki mejnikov, saj je miza med vojnama pripadala Italiji

“Zanimivo je tudi to, da je miza v času med obema svetovnima vojnama stala že na italijanski strani, saj je v njeni neposredni bližini potekala nasilno urezana Rapalska meja, meja med kraljevinama Italijo in SHS – kasnejšo Jugoslavijo,” povedo na Občini Žiri. Ostanki mejnikov so vidni še danes, in prav tu so zelo dobro ohranjeni. “Na vrhu Malega Kovka pa stoji nepoškodovan, lepo ohranjen velik italijanski bunker, ostanek italijanske obrambne linije Vallo Alpino. Od tu pa se lahko povzpnete še do vrha Kovka (824m),” še povabijo na občini.

Foto: Marjan Pišljar
Foto: Marjan Pišljar

Kako do mize?

Na Občini Žiri so pripravili navodila za pot do znamenite mize: iz centra Žirov se odpeljemo po regionalni cesti proti Logatcu. V zaselku Podklanec zavijemo desno, smer ”Ravne”. Pot nadaljujemo mimo dveh stanovanjskih hiš in se po asfaltirani cesti povzpnemo na ”Ravensko planoto”. Na levi strani nas pozdravi prva domačija, mi pa se držimo desne strani. Pri smerokazu za ”Dole” zavijemo desno ter takoj za tem levo. Cesta nas bo vodila mimo zadnje domačije naravnost po makadamski cesti do vikenda. V njegovi bližini pustimo avto in peš krenemo proti gozdu (obrnjeni proti vikendu – levo), kjer nas gozdna pot pripelje do kamnite mize.

Vir: www.ziri.si

(Visited 262 times, 1 visits today)