Na sprehod ob Kamniški Bistrici

29. junija, 2018
(foto: Karin Božič, vir: arhiv visitdomzale.si)

Ob Kamniški Bistrici se iz Kamnika v Domžale (ali obratno) vije rekreacijska pot, ki je v teh poletnih dneh idealna za sprehod, tek ali kolesarjenje.

Kamnik in Domžale sta se že pred leti povezali s potjo ob Kamniški Bistrici, ki je danes priljubljena tako med enimi, kot med drugimi. To dokazuje tudi dejstvo, da se je junijskega Pohoda ob reki, ki povezuje in ki poteka iz Kamnika v Domžale udeležilo več kot 1000 udeležencev, ki so premagali 14-kilometrsko traso. Pa tudi sicer je pot vsak dan polna sprehajalcev, mamic z vozički in malih ter velikih kolesarjev.

(Foto: Andraž Gregorčič arhiv: www.visitdomzale.si)
(Foto: Andraž Gregorčič; arhiv: www.visitdomzale.si)

Pot, ki ji pravijo tudi Zelena os, je privlačna zato, ker je velik del poteka v senci, ker je ob Kamniški Bistrici prijetno sveže in ker tu ni avtomobilov, bližino ceste se ”začuti” le na nekaj odsekih. Na poti, sploh v ”domžalskem” delu, denimo od arboretuma Volčji potok proti Domžalam je mnogo dodatnih, zanimivih vsebin, kot so igrišča za otroke, naprave za razgibavanje, plezalna stena, kolesarski poligon, informativne table o reki, številne klopice …

Knezove skale, naravno plezališče ob Kmaniški Bistrici (foto: Jure Gubanc, arhiv: visitdomzale.si)
Knezove skale, naravno plezališče ob Kamniški Bistrici (foto: Jure Gubanc, arhiv: visitdomzale.si)

Na Turistično informacijskem centru Domžale predlagajo, da v izlet vključimo še vzpon na Homški hrib, za katerim je urejena Homška učna pot, na kateri so postavljeni panoji z informacijami o tukajšnjem življenju in naravi. Prav tako so nam priporočili obisk učne poti na Šumberku. Ta je prava učilnica v naravi, otrokom zagotovo bolj zanimiva kot tista ‘taprava’. Štirinajst učnih točk se tu križa in prepleta s trim stezo. Na točki pet je razgledišče s pogledom na Zeleno os, točka osem pa obiskovalce popelje v škratovo deželo.

(foto: Karin Božič, vir: arhiv visitdomzale.si)
(foto: Karin Božič, vir: arhiv visitdomzale.si)

To je le nekaj utrinkov s poti ob reki, ki povezuje in s katero imata obe občini še načrte. Domžalčanom je naslednji cilj, da bi pot podaljšali do Dola pri Ljubljani, da bi se širili proti Mengšu in Moravčam, ter da bi pot popestrili z dodatnimi vsebinami. Na kamniškem delu pa je občini trenutna prioriteta ureditev trenutno še približno 1 kilometer neurejene poti.

vir: visitdomzale.si

(Visited 125 times, 1 visits today)