Kam na izlet? Pomlad kliče v slovensko Istro!

6. marca, 2020
Kam na izlet? Pomlad kliče v slovensko Istro!
Foto: Jaka Ivančič

Daljši dnevi in toplo vreme so kot nalašč za rekreacijo. Kam na izlet? Tokrat predlagamo slovensko obalo –  istrske kolesarske in pešpoti ter druge znamenitosti so odličen razlog za obisk slovenskih krajev ob morju.

Istrsko zaledje nudi nešteto možnosti za kolesarjenje in pohodništvo

Ena najbolj priljubljenih kolesarskih in pohodniških poti pri nas je zagotovo Parenzana oziroma pot zdravja in prijateljstva. Kolo si lahko izposodite v Turistično-informacijskem centru v koprski Pretorski palači na Titovem trgu in se z njim podate na raziskovanje istrskih vasic, vse tja do Hrastovelj, Sočerge ali Socerba. Lahko pa uberete izlet v drugo smer in krenete po nekdanji obalni cesti, ki vas bo popeljala do Izole in še naprej do Strunjana in Pirana.

Piranske krožne pešpoti: tri ideje za pohod ob morju

Izola ponuja številne možnosti za rekreacijo v naravi

Tako se lahko podate na eno od pohodnih ali kolesarskih poti po izolskem podeželju, ki vas bodo med travniki in vinogradi popeljale do slikovitih istrskih vasic. Izberete lahko na primer dolgo pot na hrib, ki vas bo vodila vse do Baredov ali Šareda ter vas spoznala z zanimivimi arheološkimi najdišči in nekoč pomembnimi vodnimi viri.

Podeželje Kopra in Padna

S številnimi kolesarskimi in pešpotmi je prepleteno tudi podeželje Kopra. Na Poti slapov boste lahko odkrili manjše in dih jemajoče slapove v zaledju Kopra, s svojimi naravnimi danostmi pa vas bodo prav tako očarali dolina reke Dragonje in reke Rižane. Med raziskovanjem istrskega podeželja se velja ustaviti v Padni, idilični vasici v piranskem zaledju, kjer vas čakajo mir in čudoviti razgledi na sosednje griče ter Piranski zaliv.

Na Poti slapov boste lahko odkrili manjše in dih jemajoče slapove v zaledju Kopra. (Foto: Jaka Ivančič)

Jutri 10 brezplačnih vodenj v Istri – na potep po skritih kotičkih

Padni prav poseben čar dajejo tudi prijazni domačini. Družina Pucer vas bo z veseljem sprejela na svoji domačiji Padnjec, kjer boste ob prekrasnem pogledu na njihove oljčnike in dolino Dragonje pod razkošno murvo prijetno poklepetali ter okusili njihovo odlično oljčno olje z več kot stoletno tradicijo in druge dobrote.

Med raziskovanjem istrskega podeželja se velja ustaviti v Padni. (Foto: Jaka Ivančič)

Šparglji!
Tudi sicer je kulinarika vsakič znova odličen razlog za skok v Istro. V Izoli se konec  marca začenjajo Dnevi špargljev, divje šparglje, regrat in druge pomladne dobrote pa vam bodo ponudili tudi v številnih gostilnah, domačijah in restavracijah.

Odkrivanje krajinskih parkov

Če želite uživati v naravnih lepotah, se lahko na izlet odpravite tudi v krajinske parke – Sečoveljske soline, Strunjan in Debeli rtič. V slednjem boste naravne lepote lahko odkrivali na treh rekreativnih poteh, ki so primerne tako za profesionalne športnike kot tudi za rekreativce. Potek poti si lahko ogledate na www.visitankaran.si, kjer so na voljo tudi vaje za moč in vzdržljivost, s katerimi preverite, katera pot je najbolj primerna za vas. Prav tako lahko izračunate, koliko kalorij ste pri rekreaciji porabili. Med rekreacijo se lahko ustavite tudi ob razgledih in interpretacijskih tablah, kjer pobliže spoznate floro in favno krajinskega parka.

Sprehodite se med vinogradi Debelega rtiča. (foto: Arhiv Adria Ankaran)

 

Pripravila: Andreja Čmaj Fakin, Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper, v sodelovanju s: Turističnim združenjem Izola, g.i.z., Turističnim združenjem Portorož, g. i. z. in Občino Ankaran.

(Visited 81 times, 1 visits today)