Jutri 10 brezplačnih vodenj v Istri – na potep po skritih kotičkih

19. februarja, 2020
v iitri, slovenija
Foto: Jošt Gantar, www.slovenia.info

Ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov, ki ga obeležujemojutri, 21. februarja, bo v Istri Turistično združenje Portorož v sodelovanju s podjetjem Euro Nobile, Nevija Božič s. p. organiziralo  10 brezplačnih vodenj po Piranu, Strunjanu, Izoli, Kopru in Krajinskem parku Sečoveljske soline. 

Kot so sporočili, je predvidenih šest vodenj v dopoldanskem in štiri v popoldanskem času, vsako bo trajalo od ene do največ dveh ur. Obiskovalce bodo popeljali na ogled Strunjana, Pirana, Kopra, Izole in Krajinskega parka Sečoveljske soline (Fontanigge).

Brezplačna vodenja bodo ponudili licencirani turistični vodniki: Mihaela Rupnik Cek, Irena Pahor, Iztok Žerjal, Lili Zilz, Vida Pižent, Milka Sinkovič, Mladen Knez, Jerneja T. Lacovich, Nevija Božič in Romana Kačič.

Na vodenje se lahko do 20. februarja prijavite v Turistično informacijskem centru Portorož, po elektronski pošti na naslov ticpo@portoroz.si ali po telefonu na številko 05 674 22 20.

Aktivno v pristnem stiku z naravo

Sonce, morje in sproščujoči zvok tleskanja morskih valov ob obalo. “In tako zelo značilna aroma mediteranskega zelenja, ki prežema vsak kotiček prelepe primorske pokrajine. Vse to kar kliče po preživljanju prav vsakega trenutka na prostem,” vabijo v Portorož in Strunjan, kjer lahko uživamo v dih jemajočih razgledih iz mogočnih klifnih sten in malih skritih biserih obmorskih mestec z okolico. Možnosti v Istri je veliko: kolesarjenje, pohodništvo in jahanje so pravšnji za ta čas.

Pa seveda številna doživetja, kot so npr. naslednja …

Sprehod po Boškarinovi poti iz Padne do Nove vasi

… je izlet po starih istrskih vasicah, obdanih z oljčnimi nasadi, vinogradi in sadovnjaki. Strnjeno pozidana Padna je v celoti ohranila značilno podobo tipične istrske vasi, zato je spomeniško zaščitena.

Po poti dediščine Hrastovelj

Odkrivanje skoraj pozabljenih vaških poti v kraje, kjer so nekoč živele in hodile istrske žene Šavrinke. “Naj vas pot zanese v skrivnostne Hrastovlje, kjer vam bodo prijazni domačini predstavili svoje zaklade. Ne le, da se boste razgledali po čudoviti cerkvici iz 12. stoletja, ki je edina v celoti poslikana cerkev v Sloveniji in hrani odlično ohranjen motiv mrtvaškega plesa, z vaškega griča se vam bo pogled odprl na celotno vas. Zlahka zaidete v hram umetnosti, galerijo izvrstnega istrskega umetnika Jožeta Pohlena, kot tudi v osebno zbirko domačina Grozdana Pohlena, ki je skrbno shranil neprecenljive predmete iz življenja domačinov in vojakov naših krajev. Za Istro značilne živalske in rastlinske vrste, ki jih danes srečamo le še izjemoma, vas pričakujejo v parku avtohtonih rastlin in živali. Da pa domov ne boste odšli lačni in praznih rok, se le ustavite v vaški Gostilni Švab in trgovini s suhomesnatimi izdelki ter s seboj odnesite delček,” namignejo v Portorožu.

Umik v svet ptic v naravni rezervat Škocjanski zatok

V istri na 122 hektarjih omogoča sprostitev le korak od mestnega vrveža. Velja za največje polslano mokrišče v Sloveniji z izjemnimi botaničnimi, zoološkimi in krajinskimi posebnostmi. V živalskem svetu po pestrosti najbolj izstopajo ptice, ki so jih v zadnjem desetletju ornitologi opazovali kar 245 vrst.

Krajinski park Sečoveljske soline

Kako še danes poteka pridelava soli na Leri po stari tradicionalni 700 let stari metodi? To si lahko ogledamo v Krajinskem parku Sečoveljske soline, ob tem pa obiščemo še muzej solinarstva na Fontaniggah in odkrijemo, kako so nekoč tam prebivale solinarske družine.

Krajinski park Strunjan

“Sprehodite se po Strunjanskih solinah. Zavijte na romarsko pot do križa in uživajte v razgledu na Mesečev zaliv z najvišjega klifa na vzhodni Jadranski obali. Blagodejne zemeljske energije vas bodo napolnile z mirom in pozitivno energijo,” pravijo v Portorožu.

 

(Visited 143 times, 1 visits today)