Juliana trail daljinska pot

27. septembra, 2019
Petra Nastran

V teh dneh se bo odprla nova daljinska pohodniška pot, Juliana Trail, ki bo poslastica za vse ljubitelje alpskega sveta, počasnega uživanja v njegovih lepotah in občudovanja vrhov – brez njihovega osvajanja. Pot je namreč zasnovana ob vznožju očakov, po robu Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka. Spoznavali boste bogato naravno in kulturno dediščino ter bioto tega edinstvenega sveta.

Pot povezuje deset občin na območju Julijskih Alp: Kranjsko Goro, Jesenice, Žirovnico, Radovljico, Bled, Gorje, Bohinj, Tolmin, Kobarid in Bovec. Že pred njenim uradnim odprtjem so se razpisali v Lonely Planetu in Guardianu, kjer so jo lani uvrstili na seznam Hotlist 2019.

Pa začnimo …

Prva etapa se začne blizu Rateč, v bližini slovensko-italijanske meje, in se v smeri urinega kazalca pomika skozi gorenjske in posoške turistične bisere do Loga pod Mangartom. Triglav gledamo od daleč, a čeprav nas mika njegov vrh, mu na poti le mahamo.

Izhodišče vsake etape je v kraju z avtobusnim in železniškim prometom, kar olajša načrtovanje, pohodnik pa se z njegovim koriščenjem obnaša trajnostno.

Bistvo poti

Juliana Trail udejanja rek »Cilj je pot«. Za celotno pot si je dobro vzeti približno dva tedna. Tako na hitimo, ampak se prepustimo poti, da nas vodi. Hodimo, spoznavamo in doživljamo neznano, drugačno, novo. Vse, kar imamo, nosimo na hrbtu, zbujamo se v preprostih prenočiščih, jemo ‘romarsko’ hrano ter se zlivamo z okolico.

Ponuja, da raziščemo nove kotičke, stran od najbolj obljudenih gorskih poti. Ko se nam odkriva pot, nam ta hkrati daje priložnost, da spoznavamo tudi tisto najbolj dragoceno – sebe.

Podatki poti:
– skupna dolžina poti je 270 km
– razdeljena je na 16 etap
– povprečna dolžina etape je 17,5 km (4-5 ur)
– 20.000 m višinske razlike, polovica pri vzponu, polovica pri spustu

 

 

(Visited 73 times, 1 visits today)