Jamatlon: premagovanje različnih, tudi virtualnih ovir 200 metrov pod zemljo

16. novembra, 2016

<![CDATA[V Zasavju pripravljajo eno najbolj norih dogodivščin te zime v Sloveniji. Zimski jamatlon bo potekal 3. decembra, ko goduje sv. Barbara, zavetnica rudarjev.
Udeleženci bodo s čeladami na glavah pod zemljo pretekli ali prehodili pot od Trbovelj do Hrastnika in ob tem doživeli edinstveno izkušnjo. V povsem samosvojem okolju pred kratkim zaprtih rudniških jam bodo udeleženci s pomočjo rudarjev na 5,5 kilometra dolgi progi 200 metrov pod zemljo premagovali različne ovire, ki so povezane z rudarskim delom in življenjem.

Z jamatlonom prireditelji ohranjajo rudarsko tradicij in dajejo nove vsebine rudarski infrastrukturi.

Z njimi bo seveda Perkmandeljc, kot pravijo prireditelji: “Pri rudarjih brez robatega humorja ne gre, tako da v času Jamatlona jama skoraj poka od smeha.”

Letošnja novost bo virtualna ovira

Letos bo jamatlonce v jami pričakala tudi virtualna ovira. Zamislil si jo je ideolog programskih rešitev v podjetju Dewesoft dr. Jure Knez, zgradili pa profesorji in dijaki Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje. “Ovira bo kakšnih šest metrov dolg in dva metra visok obok, opremljen z LED-trakovi, ki se bodo prižigali tako, da bodo ustvarili učinek vrtenja. Jamatlonci bodo imeli v njem občutek, da se vrti okrog njih, in če jih bo preveč zanašalo, jih bo varovala tudi ograja,” pojasnjujejo organizatorji.  Sicer pa bodo tako kot vsako leto v jami tudi člani usposobljene rudarske reševalne čete RTH in rudarji.

“Tako kot vsak Jamatlon do sedaj bo tudi zimski prava adrenalinska preizkušnja, začinjena s tovarištvom, dobro voljo in knapovskim humorjem. Le še do 20. novembra je čas, da se na Jamatlon prijavite,” vabijo organizatorji na jamatlon.si

]]>

(Visited 32 times, 1 visits today)