Gremo v hribe – sv. Primož nad Kamnikom

10. oktobra, 2016

<![CDATA[

Sv. Primož nad Kamnikom privablja male in velike pohodnike skozi vse leto. Družina z majhnimi otroki bo do vrha potrebovala slabo urico, tisti najhitrejši pa so pri cerkvici v pol ure.

Sv. Primož nad Kamnikom (826 m.n.v.) je priljubljena vsakodnevna pohodniška točka Kamničanov, ob vikendih pa hrib osvajajo tudi pohodniki od drugod. Pot je lepo urejena in tako v tem času, ko hitro pade noč, ni prav nič čudnega, če srečamo pohodnike s čelnimi svetilkami, ki se na hrib odpravljajo šele v mraku. Na vrhu so zagotovo poplačani s čudovitim razgledom, ki pa je prav tako čudovit tudi ob dnevni svetlobi.

Izhodišče za na Sv. Primoža je v Stahovici, pri tovarni Calcit. Pot, ki večinoma poteka po gozdu, se vseskozi rahlo vzpenja, a do vrha ostaja nezahtevna, nikjer prepadna, zelo primerna za družine z majhnimi otroki. Edino v zimskem času zna biti na nekaterih predelih ledena, zato se takrat priporoča dereze.

Na vrhu stojita dve cerkvici – večja, gotska cerkev sv. Primoža in Felicijana ter nad njo manjša cerkvica sv. Petra. Zraven je še mežnarija, v kateri se lahko pohodniki med vikendom tudi okrepčajo. Okoli večje cerkve je več klopic, s katerih se odpira čudovit razgled pobočja Krvavca, na Kamnik in Ljubljansko kotlino.

Sv. Primož je lahko končni cilj ali pa zgolj postanek na poti, ki vodi tu mimo na Veliko planino, do koder pohodnike od tu čakata še dve uri hoje.

Š.Š.

]]>

(Visited 24 times, 1 visits today)