Gremo v hribe: Iztokova koča pod Malim Golakom

12. julija, 2018
Foto: PD Ajdovščina

1495 visoko nad morjem se dvigajo Golaki in predstavljajo najvišjo točko Trnovske planote na Goriškem. Sestavljajo jih Mali, Srednji ter Veliki Golak, njihovo ime pa izhaja iz vrha, na katerem so skale poraščene le z rušjem in razgibano alpsko floro, sicer pa je vrh gol. Območje Golakov je zaščiteno kot naravni in gozdni rezervat, ter je dom mnogih divjih živali, tudi divjega petelina.

Prostran svet

Na Golake se povzpnete iz Strgarije ob Paradanski cesti, ki vas vodi do Iztokove koče pod Malim Golakom, na njegovem vrhu pa se odpre prostran razgled na celoten Trnovski gozd in okolico. Pot lahko nadaljujemo čez Veliki Golak ter proti Škrbini nad Idrijo. A potrebna je previdnost, saj je orientacija zahtevna, na poti pa je tudi veliko skalnih preprek in vrtač, v katerih se dolgo obdrži sneg.

Foto: PD Ajdovščina
Foto: PD Ajdovščina

Iztokova koča pod Malim Golakom

Ustavimo in zadihamo v Iztokovi koči pod Malim Golakom, ki skrita v objemu dreves vabi s svojo prijetno lego sredi divjne, pridih pravljičnosti pa ji daje temna lesen fasada in zelena polkna. Koča je z letošnjim letom dograjena in obnovljena, uredili so okolico, pot do koče, sanitarije in skladišče vode. Ob njej so pohodniški smerokazi, ki vabijo na pohode, turno kolesarjenje, tek na smučeh ter turno smučanje.

Foto: PD Ajdovščina
Foto: PD Ajdovščina

Obisk koče lahko povežete z obiskom Čavna, Kuclja, Velikega roba in Modrasovca. Podajte se sem s prijatelji ali družino, za vsakega se najde nekaj za dušo. Poleg športnih aktivnosti na ogled vabijo še znamenitosti, kot so Smrekova draga z mraziščem, ledena jama ter kraške kotanje.

 

Petra Nastran

(Visited 67 times, 1 visits today)