Dobili smo stotega prejemnika znaka Slovenia Green

28. februarja, 2020
Dobili smo stotega prejemnika znaka Slovenia Green

Slovenija je dobila že stotega prejemnika znaka Slovenia Green. V Zeleno shemo slovenskega turizma je pred dnevi vstopil ponudnik nastanitev Nebesa Chalets in na osnovi mednarodno veljavnega znaka Travelife pridobil znak Slovenian Green Accommodation. 

5 novih destinacij

Destinacije, ki so v postopek pridobivanja znaka Slovenian Green Destination vstopile v lanskem letu, so po enoletnem procesu uspešno zaključile postopek in pridobile sledeče znake, in sicer zlatega Dolina Soče (Kobarid, Bovec, Tolmin ) in Radovljica, bronastega pa Luče, Cerklje na Gorenjskem in Tržič. Skupno je zdaj v ZSST 53 turističnih destinacij, ki so izpolnile 11 ključnih korakov, zadostile kriterijem standarda Green Destinations in prejele oceno v 6 kategorijah (Destinacijski management, Narava in pokrajina, Okolje in podnebje, Kultura in tradicija, Družbena klima in Poslovanje turističnih podjetij).

Še 6 prijavljenih …

14. februarja se je sicer, kot poroča STO, zaključil rok za oddajo novih prijav za pridobitev znaka Slovenia Green Destination. Prijavili so se Kranj, Murska Sobota, Izola, Lendava, Gorenja vas-Poljane in Renče-Vogrsko. Pred njimi je leto dni dolg voden proces pridobivanja znaka, nove ocene pričakujemo v začetku prihodnjega leta.

Vir: www.slovenia.info

“V ZSST se lahko vključijo tudi naravni parki (trenutno so 4) in turistične agencije (2), lani pa se jim je pridružila tudi prva turistična znamenitost (Klet Brda). V letošnjem letu je bila shema nadgrajena z znakom Slovenia Green Beach, ki ga lahko pridobijo plaže/kopališča z Modro zastavo, STO pa načrtuje tudi širitev na gastronomijo. Širša predstavitev nadgradnje bo na osrednjem dogodku trajnostnega turizma v Sloveniji  Zelenem dnevu slovenskega turizma, ki bo letos potekal 22. maja,” še povedo na krovni slovenski turistični organizaciji.

Slovenski turizem kot model dobre prakse

Trajnostni razvoj je temelj slovenskega turizma, h kateremu so se zavezali vsi njegovi ključni deležniki in Slovenska turistična organizacija (STO) v okviru Zelene sheme slovenskega turizma (ZSST). “Ta edinstven nacionalni program, ki s praktičnim in učinkovitim orodjem uvaja in pospešuje trajnostne poslovne modele v slovenski turizem ter krepi osnovo za trženje zelene ponudbe, je v svetu vzbudil veliko pozornosti, kar se odraža v različnih nagradah in izpostavitvah kot modela dobre prakse,” pravijo na STO.

»V manj kot šestih letih se je v ZSST vključilo 53 turističnih destinacij, 45 ponudnikov nastanitev, 4 naravni parki, 2 turistični agenciji in znamenitost. Na destinacijski ravni tako skupaj z letošnjimi destinacijami v postopku pridobivanja znaka Slovenia Green pokrivamo že 80% vseh turističnih prihodov. Veseli nas izjemen odziv in pripravljenost za vključitev v shemo, saj je le trajnostna naravnanost zagotovilo za kakovostno doživetje gostov in življenje lokalnih prebivalcev. Zadali smo si cilj postati 100% zelena država in z zadovoljstvom ugotavljamo, da smo na dobri poti k njegovi izpolnitvi, saj je večina vodilnih destinacij že med nosilci Slovenia Green. Veseli me, da je shema postala mednarodno prepoznavna in nagrajena ravno zaradi svoje učinkovite implementacije v prakso,« je izpostavila mag. Maja Pak, direktorica STO. »Pohvala vsem, ki ste v zelenem prepoznali pravi način za svoje delovanje in zagotavljanje kakovosti na različnih nivojih.«

 


Nazaj na kategorijo NA POTEP.

(Visited 51 times, 1 visits today)