Bohinjske himne: lesene skulpture ob poeziji in glasbi

17. oktobra, 2019

18. oktobra ob 19. uri bodo v Centru Triglavskega narodnega parka Bohinj v Stari Fužini odprli razstavo lesenih skulptur, ob tem pa bomo lahko prisluhnili poeziji in glasbi, pod skupnim imenovalcem: Bohinjske himne. V čarobnost doživljanja skrivnostnega Bohinja in njegovih skritih moči, ki jih lahko začuti vsak spoštljiv, pozoren in za lepoto odprt obiskovalec, nas bo popeljal Javor Škerlj Vogelnik.

Avtor o svojem delu: “Lesene skulpture, knjiga pesmi in glasba so moje posvetilo in poskus kar se da praktične predstavitve doživljanja in stika s pravljičnimi navdihi bohinjske narave. Glede na osebno izkušnjo menim, da je lahko stik s subtilnimi razsežnostmi narave v oporo vsem ljudem, bodisi za prebujanje kreativnih moči posameznika ali za navdahnjenost, ki jo nato lahko uporabimo v vsakdanjem življenju, delu in odnosih. Prav tako mi je blizu dojemanje, da nam je poglobljen stik z naravo in njenimi potenciali lahko v pomoč pri preobražanju duševnih oziroma čustvenih bolečin, ranjenosti in travm, iz katerih naj zraste naša osebna »triglavska roža«, ki nam ob »zaužitju«, tako kot Zlatorogu, povrne moči, pa tudi smisel, hvaležnost in navsezadnje obzir do izkušnje življenja, ki nam je dano in ki nas obdaja. Bohinjske himne torej predstavljajo povabilo k izgradnji, vzdrževanju in krepitvi mostu med starodavno inteligenco naše elementarne narave in modernim, tehnološko naprednim, a od svoje lastne narave odmaknjenim življenjem sodobnega človeka.”

Razstavo bo spremljala predstavitev knjige – pesniške zbirke Bohinjske himne in koncert uglasbenih pesmi iz nje (Javor Škerlj Vogelnik: kitara in vokal, Žiga Miklavc: tolkala).

Javor Škerlj Vogelnik je po izobrazbi dipl. prof. športne vzgoje. Po večletnem poučevanju smučanja in deskanja na valovih ter mnogoterih potovanjih po svetu ga je pot leta 2008 pripeljala v London, kjer se je po naključju srečal z južnoameriškimi šamani. Ob vrnitvi v Slovenijo je pričel s šolanjem iz geomantije pri mentorju in UNESCOvem umetniku za mir Marku Pogačniku. Pridobljeno znanje in izkušnje še danes predstavljajo podlago za njegovo umetniško ustvarjanje iz lesa, pisanje pesmi in glasbe. Med drugim deluje tudi kot trener komunikacijskih veščin mednarodno priznanega pristopa nenasilne komunikacije (Marshall Rosenberg), v tujini se postopoma izobražuje iz gibalno-terapevtske metode Movement Medicine ter se vključuje v organizacijo in vodenje različnih dogodkov in projektov.

“Vabljeni na večer, posvečen Bohinju in umetniškemu izrazu, ki ga s svojo lepoto in pravljičnostjo navdihuje,” vabijo v Centru TNP Bohinj, kjer bo razstava na ogled do konca novembra.

(Visited 70 times, 1 visits today)